CDA in gesprek met nieuwe kandidaten

30 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Ad de Waard is geen kandidaat meer voor het wethouderschap in Sliedrecht. Tijdens de onderhandelingen met formateur Rinus Houtman en de drie beoogde coalitiepartners SGP-ChristenUnie, PRO Sliedrecht en VVD voelde de CDA'er “spanningen rond zijn persoon", zegt fractievoorzitter Ton Spek in een reactie. Het CDA is nu in allerijl op zoek naar een nieuwe kandidaat. Vandaag vinden de eerste gesprekken plaats.

Door Caroline Voorbergen

Het plotselinge besluit van Ad de Waard was ook voor de CDA-fractie onverwachts, vertelt Spek. ,,Onze eerste reactie was ook 'moet dit nu zo?'. Maar Ad was stellig. Hij voelde zich in de onderhandelingen voor het blok gezet. Het ging voor hem geen goede kant op, waarop hij besloot het partijbelang boven het persoonlijk belang te stellen."

Spek ontkent dat De Waard zijn conclusies trok op basis van de portefeuilleverdeling. ,,Zover waren de onderhandelingen nog niet. Er was al wel een inventarisatie gedaan onder de vier kandidaten, maar de gesprekken daarover moesten nog plaatsvinden. Ad had daar geen goed gevoel bij. Hij had signalen opgepikt dat er spanningen waren rond zijn persoon en heeft toen voor zichzelf, het dorp en de partij de balans opgemaakt. Met pijn in zijn hart."

Maandagavond vond er spoedoverleg plaats in de fractie. ,,Wat nu? Gaan we in de oppositie of blijven we beschikbaar als coalitiepartner? Het was een lang en intensief overleg, maar we hebben voor dat laatste gekozen. We gaan op zoek naar een nieuwe kandidaat en daarna kijken of we voor hem of haar goede portefeuilles kunnen krijgen, waarmee wij ons als CDA kunnen profileren."

Vandaag voert het CDA de eerste gesprekken met vier kandidaten. Daar zitten geen Sliedrechters bij, is het enige wat Spek daarover verklapt. ,,Dat had natuurlijk onze voorkeur gehad, maar we hebben geen beschikbare mensen gevonden. Het is niet eenvoudig iemand te vinden die voor 0,6 fte beschikbaar is. Daarom hebben we onze netten buiten Sliedrecht, maar wel binnen de partij uitgegooid. We zoeken het uiteraard niet in Groningen of Limburg. Er moet wel een binding zijn met de regio. Maar het belangrijkste is dat het iemand is die veel bestuurlijke ervaring heeft, ook binnen zo'n gemêleerde coalitie als Sliedrecht voor ogen heeft, en die ervaring heeft met stevige portefeuilles. Een daadkrachtig iemand waarmee we meters kunnen maken. Want uiteindelijk moet het CDA hier sterker uit zien te komen."

Het CDA heeft van de coalitiepartners en de formateur tijd gekregen voor de zoektocht. ,,Maar we hopen snel een naam te kunnen presenteren zodat we voor het hele formatieproces binnen de gestelde deadline van 13 mei blijven. Dat blijft het streven."

Ad de Waard wenste zelf geen reactie te geven op zijn besluit.

advertentie
advertentie