Burger praat mee over bezuinigingen

2 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

MOLENWAARD - De gemeente Molenwaard moet tot 2018 anderhalf miljoen euro bezuinigen. De inwoners kunnen tot volgende week vrijdag laten weten op welke onderdelen wat hun betreft het best bezuinigd kan worden. Ze kunnen ook kiezen voor een verhoging van de gemeentelijke belastingen. In twee weken tijd hebben zo'n 800 mensen uit Molenwaard (gemeente met 29.000 inwoners in Bleskensgraaf, Wijngaarden, Brandwijk, Goudriaan, Molenaarsgraaf, Ottoland, Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland, Groot-Ammers, Langerak, Nieuwpoort en Streefkerk) hun mening gegeven.

Gemeenten die moeten bezuinigen, laten burgers daar steeds vaker over meebeslissen. Dordrecht (118.000 inwoners) riep in 2011 en 2013 de hulp van de bewoners in. Het college van burgemeester en wethouders dat in 2010 aantrad, wilde de bewoners eerder en ook vaker bij het besluitvormingsproces betrekken. De eerste keer werd gevraagd waaraan de gemeente meer zou moeten uitgeven en waaraan minder. De tweede keer kregen de Dordtenaren online inspraak bij een deel van de bezuinigingen die de gemeente moest doorvoeren.

Ook de gemeente Sliedrecht heeft deze week bij de presentatie van het concept raadsprogramma voor 2014-2018 een oproep geplaatst richting de inwoners. De gemeente vroeg de burger niet specifiek met bezuinigingsvoorstellen te komen maar vroeg in bredere zin om ideeën en initiatieven voor het dorp.

advertentie
advertentie