CDA-kandidate aan onderhandelingstafel

6 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - De lege plek aan de onderhandelingstafel, ontstaan na het vertrek van CDA-wethouderskandidaat Ad de Waard, wordt sinds deze week ingenomen door een vrouw. Geen Sliedrechtse maar een CDA-lid die binding heeft met de regio. Ze past goed bij de competentie-eisen opgesteld door formateur Rinus Houtman en heeft de kwaliteiten die aansluiten bij de portefeuillewensen van het CDA. ,,Kortom, het is een kanjer waar we heel blij mee zijn", zegt fractievoorzitter Ton Spek. Wie ze is wil hij echter nog niet zeggen.

Door Caroline Voorbergen

Ad de Waard trok zich vorige week plotseling terug uit de onderhandelingen “wegens spanningen binnen de beoogde coalitie rond zijn persoon". Het CDA moest snel een vervanger zoeken. In Sliedrecht bleek niemand beschikbaar zodat de fractie het net uitgooide buiten het dorp, maar binnen de partij en de regio. Er werden gesprekken gevoerd met vier potentiële kandidaten, waaruit uiteindelijk gekozen werd voor de vrouwelijke kandidate. ,,Dat ze een vrouw is was geen doorslaggevend criterium maar wel een pluspunt. Zoveel vrouwen hebben we niet binnen de partij", zegt Spek daarover.

Maandagavond, Bevrijdingsdag, schoof de dame in kwestie voor het eerst aan bij formateur Rinus Houtman en de beoogde coalitiepartners SGP-ChristenUnie, PRO Sliedrecht en VVD. ,,Ons doel is nu een mooi pakketje portefeuilles voor onze kandidate binnen te slepen waarmee we ons als partij de komende vier jaar goed kunnen profileren", zegt Spek. ,,Lukt dat niet dan bestaat de mogelijkheid dat wij ons alsnog terugtrekken uit de onderhandelingen. Ik ga daar niet vanuit maar moet daar wel rekening mee houden." Dat is volgens Spek de enige reden dat hij haar naam niet bekend maakt. ,,We hebben daarvoor gekozen in overleg met onze kandidate. Voor haar is het vervelend als er nu veel drukte rond haar persoon ontstaat, terwijl er een kans bestaat dat het niets wordt."

Het eerste gesprek maandagavond tussen de nieuwe CDA-kandidaat en de overige partners verliep volgens Spek “constructief". De fractievoorzitter is optimistisch over de uitkomst voor zijn partij en ook over het tempo van de onderhandelingen. ,,We zijn goed op weg. Het worden echt geen Belgische toestanden." Vrijdagavond volgt het tweede gesprek waarbij het streven is de knopen over de portefeuilles door te hakken. Als dat lukt worden in de raadsvergadering van dinsdag 13 mei de vier (of drie?) nieuwe wethouders benoemd. Ook wordt dan het concept raadsprogramma, dat vorige week werd gepresenteerd, behandeld.

Fotobijschrift: De onderhandelingen rondom de coalitievorming vonden plaats in de Heeren van Slydrecht.

advertentie
advertentie