CDA stapt uit coalitiebesprekingen

9 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Aan de vooravond van de volgende coalitiebespreking die vanavond plaatsvindt heeft de fractie van het CDA Sliedrecht besloten niet verder deel te nemen aan dit overleg. ,,Na een intensieve periode, waarin de fractie ook nog eens op zoek moest naar een nieuwe wethouderskandidaat, is voor het CDA steeds meer duidelijk geworden dat er geen sprake is van wat de informateur, de heer Houtman, voor ogen had toen hij een brede coalitie wilde smeden", laat fractievoorzitter Ton Spek in een persbericht weten. Houtman adviseerde de coalitiepartners om 'krachten te bundelen en de energie niet te richten op verschillen maar op de gezamenlijke bestuurlijke opdracht'. Het CDA merkt daar te weinig van en besloot derhalve gisteravond uit de formatie te stappen.

Het CDA is verder van mening dat het politieke proces zich te veel verplaatst van ,,de openbaarheid van de raadzaal naar de beslotenheid van het college". ,,Voor het CDA is duidelijk geworden dat bij de gesprekken over de uitwerking van het nu voorliggende raadsprogramma de oude politieke mechanismes en weerstanden nog volop aanwezig zijn. Daarom heeft de fractie unaniem besloten niet meer deel te nemen aan de coalitiebesprekingen", besluit Spek.

In de raadsvergadering van dinsdag 13 mei zal de fractie hierover een uitgebreidere verklaring afleggen.

Eerder al stapte wethouderskandidaat Ad de Waard uit het overleg. Het CDA ging in allerijl op zoek naar een vervanger en presenteerde die maandag aan de coalitiepartners. De partij heeft nog altijd niet bekend gemaakt wie die kandidate was. Meer mededelingen dan dat het een ervaren CDA-vrouw is met binding met de regio, doet de fractievoorzitter vooralsnog niet.

advertentie
advertentie