'Ik ben er best wel trots op'

13 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Arie Schouten het 'Christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichthus' oprichtte en is hij hier ook net zo lang voorzitter van. Op vrijdag 25 april mocht hij hiervoor, tijdens de lintjesregen in Partycentrum De Lockhorst, én voor zijn werkzaamheden als Kerkrentmeester bij de Nederlands Hervormde Kerk Sliedrecht, dan ook een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. Hiermee werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Fabiënne Leenart

,,Het was totaal onverwachts en volledig een verrassing," zegt Arie Schouten. Het bestuur van het interkerkelijk koor, in de volksmond 'Mannenkoor Ichthus' genoemd, had het lintje voor hem aangevraagd. ,,Ik werk op het Da Vinci College in Dordrecht en had die dag veel afspraken staan. Deze bleken geannuleerd te zijn maar in mijn agenda blijven staan zodat ik geen argwaan zou krijgen. Een collega heeft mij weggelokt door te zeggen dat er een ongeluk in de Lockhorst was gebeurd waar iemand van school bij betrokken was. Ze wisten dat dit de enige manier was om mij naar Sliedrecht te krijgen omdat ik voor zo'n calamiteit uiteraard mijn afspraken afzeg. Toen ik de burgemeester, mijn familie en bekenden zag staan, had ik het pas in de gaten," vertelt Arie enthousiast. Onder het toeziend oog van vele genodigden, ontving hij het bijzondere lintje. ,,Ik ben er best trots op." Het koor had de eerstvolgende repetitieavond ook een verrassing voor hem. ,,Toen ik binnenkwam, stonden 138 koorleden in vol koorornaat, naar de ingang gericht, me toe te zingen. Geweldig."

Het koor, dat in 1986 begon als gelegenheidskoor, kreeg in 1989 een officiële koorstatus en heeft inmiddels 170 koorleden. ,,Ik ben 25 jaar voorzitter en vul met passie en toewijding deze functie in. Onze dirigent vanaf het eerste uur, Martin Zonnenberg, is een begrip in dit genre. Een goede en gepassioneerde dirigent kan alleen functioneren als hij de ruimte krijgt. Het is aan mij om hem de ruimte te geven. Ik vertaal zijn wensen naar de leden en het bestuur en sla telkens een brug daartussen. Het is een hobby. Zolang ik er vreugde en energie van krijg, blijf ik doorgaan. Zodra ik er wakker van ga liggen, dan stop ik. Ik zeg altijd: Ik ben eerst koorlid, dan bestuurslid. Ik zing voor 100 procent mee."

Het wordt een mooi jubileumjaar voor het mannenkoor. ,,In september hebben we een televisieoptreden bij de Evangelische Omroep tijdens het programma 'Nederland zingt', we hebben het 'Ichthus Mannen Ensemble' opgericht voor 20 mannen binnen Ichthus om hen een extra uitdaging te bieden, we willen een koorreisje maken, extra regionale optredens verzorgen en de jubileum cd 'Dag en nacht Heer' komt eraan!"

Nadere informatie over het koor en concerten zie: www.mannenkoor-ichthus.nl.

advertentie
advertentie