Start Buurt Bestuurt nieuwe stijl

14 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Buurt Bestuurt bestaat een jaar in Sliedrecht. De vrijwilligers hebben samen met de gemeente en de politie de afgelopen weken een analyse gemaakt van de resultaten en verbeterpunten. Besloten is de pilot met nog een jaar te verlengen, wederom in Sliedrecht- Oost. Wel is gekozen voor een andere aanpak. Buurt Bestuurt nieuwe stijl dus, met als motto 'samenwerken aan veiligheid en leefbaarheid'.

Door Caroline Voorbergen

In het eerste jaar Buurt Bestuurt hebben de vrijwilligers diverse acties op touw gezet. Zo is er een verkeerscontrole gehouden, er is zwerfvuil opgeruimd, er was een actie tegen hondenpoep, een oversteekactie op de Thorbeckelaan en een bekendheidspeiling bij de supermarkt. Maar terugkijkend op het eerste jaar zien de vrijwilligers ook verbeterpunten. ,,We moesten te vaak zelf met ideeën komen. Er kwam te weinig reactie uit de buurt", vertelt één van hen, Esther Nugter.

Daarom wil Buurt Bestuurt nieuwe stijl meer de wijk in trekken. Nugter: ,,We moeten naar de mensen toe." Eén keer in de maand zal Buurt Bestuurt daarom neerstrijken op een wisselende plek in de wijk. De eerste inloop is maandag 19 mei van 19.30 tot 20.30 uur bij het prieel naast de Tuinfluiter, tegenover de skatebaan. ,,We hopen hier veel mensen te ontmoeten met goede en leuke ideeën", zegt vrijwilligster Mirjam Knol. ,,Daarbij gaat het niet alleen om ergernissen. Daarop hebben we ons in het eerste jaar gefocust. Nu willen we ons daarnaast ook richten op leuke dingen voor de wijk. Vandaar het motto 'samenwerken aan veiligheid én leefbaarheid'."

,,En als mensen met ideeën komen, willen we ze ook actief betrekken bij de uitvoering", benadrukt de derde vrijwilligster Amy Bovendeaard. ,,Wil je een sport- en speldag? Een lampionnenoptocht? Een filmavond? Prima, leuk idee, maar dan moet je wel helpen bij de organisatie. Wij regelen de randvoorwaarden, bijvoorbeeld een vergunning of politie indien nodig, de bewoners moeten samen de rest doen", zegt Bovendeaard. ,,Betrokkenheid en zelfredzaamheid zijn twee van onze speerpunten in dit tweede jaar", vult Nugter aan.

Buurt Bestuurt nieuwe stijl maakt ook een einde aan de versnippering. ,,We hadden vier subgroepen voor de Grienden, de Stoepen en Vogelbuurt Noord en Zuid. Dat is verwarrend. We opereren nu allemaal gezamenlijk onder de noemer Buurt Bestuurt Oost, met één telefoonnummer, één emailadres, één Twitter-account en één Facebook-pagina. Ook via deze kanalen kunnen de bewoners zich bij ons melden met ideeën", legt Leo Zonnenberg uit. Buurt Bestuurt bestaat naast dit viertal uit Wim Schut, Leo Koppelaar en wijkagent Hans van Schaik in een ondersteunende rol.

Voor contact: bbsliedrechtoost@gmail.com, 06-30207910, @bbsliedrechtoos (Twitter), www.facebook.com/bbsliedrechtoost.

advertentie
advertentie