Gemeente houdt bijna 3 miljoen over

16 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Het is de gemeente Sliedrecht gelukt geld over te houden in 2013. Op de jaarrekening staat onder de streep een positief saldo van € 2.891.705 euro, om precies te zijn. ,,Maar laten we ons niet rijk rekenen", haast wethouder Hans Tanis (Financiën) zich te zeggen. ,,Het reële resultaat is slechts 1.3 miljoen. De rest, 1,6 miljoen dus, hebben we nodig voor overloopposten die we dit jaar nog moeten verrekenen."

Door Caroline Voorbergen

Tanis toont zich tevreden over de positieve cijfers, maar wil al te veel optimisme temperen. ,,We hebben geld overgehouden dankzij incidentele meevallers, onder andere vanuit het Rijk en de Drechtsteden. Meevallers waarop we in 2014 niet kunnen rekenen. Om structureel geld over te houden zijn bezuinigingen nog altijd onvermijdelijk."

Toch heeft het kersverse college besloten het grootste deel van de meevallers direct uit te geven. Het bestuurlijke trio Tanis-Visser-Van Rekom is de afgelopen weken aan de onderhandelingstafel overeengekomen 750.000 euro in het gemeentelijk apparaat te pompen. ,,We hebben een ambitieus raadsprogramma opgesteld waarin we uit gaan van een veranderende rol voor de gemeente. We willen meer dienstverlenend en facilitair zijn. Projecten moeten co-producties worden met belanghebbenden, zoals nu bijvoorbeeld al bij de realisatie van de sporthal aan de Benedenveer gebeurt. Wij zorgen voor de randvoorwaarden, de invulling en de exploitatie laten we aan de sportclubs over", licht Tanis toe. ,,Die regiefunctie betekent een enorme cultuurverandering voor het gemeentelijk apparaat. Die 750.000 euro willen we inzetten om mensen daarin te scholen. Maar ook om mensen te laten gaan die het niet lukt de omslag te maken." Sowieso denkt de gemeente door meer samenwerking enkele uitvoerende taken te kunnen afstoten. Om hoeveel fte's het zou kunnen gaan kan Tanis nog niet zeggen.

'Lijk uit de kast'

Een tweede grote graai uit de pot is voor de Brede School bij Baanhoek-West: 450.000 euro. Hier betreft het geen investering maar een vereffening van een tegenvaller in de kostenberekening. ,,Een lijk uit de kast, noem ik het maar eerlijk", zegt Tanis. ,,De Brede School ziet er nu heel anders uit dan we bij de start van het project hadden gedacht. Het openbaar onderwijs en de Calvijnschool trokken zich terug. Daarvoor in de plaats komt de onderbouw van Bleyburgh. Bovendien komt door de nieuwe sporthal aan de Benedenveer het gymzaaltje te vervallen. Kortom, er moet een nieuwe tekening en inrichting komen. Een kostenpost waar we geen rekening mee hadden gehouden."

Natuurspeeltuin

Blijft er nog ruim een ton over. Daarvan wil de gemeente 50.000 euro beschikbaar stellen om een natuurspeeltuin te realiseren bij de Brede School aan de Prickwaert. ,,De oude Roald Dahl-school staat na de zomer, als de nieuwe school in gebruik wordt genomen, leeg. Het plan is dit gebouw te slopen en hier een natuurspeeltuin te realiseren voor de leerlingen, maar ook voor de kinderen uit de buurt", zegt Tanis.

Gift Dijksynagoge

De laatste 'graai uit de pot' betreft een gift - Tanis noemt het een waarderingssubsidie - van 25.000 euro voor de Dijksynagoge, die in financiële nood verkeert. De synagoge is in 2002 verplaatst. Dit project heeft ruim 685.000 euro gekost. Daarvoor is een hypotheek afgesloten van 338.000 euro. Op 31 december 2013 had dit afgelost moeten zijn, maar er staat nog een schuld van 100.000 euro open. De Rabobank heeft de stichting één jaar uitstel gegeven, maar wel onder bijzonder beheer geplaatst. Tanis: ,,Als gemeente willen wij dit bijzondere culturele erfgoed voor ons dorp een zetje in de rug geven met 25.000 euro. Hopelijk kan de stichting hiermee andere fondsen en sponsors over de streep trekken ook een bijdrage te leveren."

Van het (reële) positieve saldo blijft, na al deze uitgaven, nog ruim 35.000 euro over. Dat bedrag gaat naar de Algemene Reserves.

De jaarrekening en de voorgestelde uitgaven moeten nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Die vergadert hier dinsdag 27 mei over.

advertentie
advertentie