Groen licht van ministerie voor Regionaal Sectorplan Maritiem

19 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Groen licht van ministerie voor Regionaal Sectorplan Maritiem

Bedrijfsvakschool nieuwe stijl en 100 extra MBO- en HBO-leerwerktrajecten. Hiermee wordt bijgedragen aan de regionale aanpak van jeugdwerkloosheid in drie arbeidsmarktregio’s.

In de regio Rotterdam, Drechtsteden en Gorinchem zijn de overheid, diverse scholen en bedrijven al geruime tijd bezig met initiatieven om de instroom in de technische sector te bevorderen. Om dit te versterken is het Regionaal Sectorplan Maritiem opgesteld; een uitwerking van een getekende intentieverklaring door IHC Merwede en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (d.d. 5 september 2013). Dit plan heeft als hoofddoelstelling het op korte termijn bevorderen van instroom met 100 extra leerwerktrajecten. Het plan introduceert de bedrijfsvakschool nieuwe stijl. In dit nieuwe concept worden leerlingen opgeleid met 3 dagen (lerend) werken en 2 dagen op een regionale bedrijfsschool of op een praktijkopleidingslocatie van het Albeda College, Zadkine of Da Vinci College. Dit betekent een structurele verandering binnen de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Het Regionaal Sectorplan Maritiem is het resultaat van een samenwerkingsverband van regionale bedrijven, vakbonden en overheden, reeds lange tijd verenigd in Deltametaal en Metalent. De uitvoerder is Metalent, een initiatief van Deltametaal. Metalent kent een grote verscheidenheid aan deelnemende bedrijven uit de regio Drechtsteden en Rijnmond, zoals IHC Merwede, Huisman, Damen, Heerema, Hollandia etc. en vele andere mkb-bedrijven in de maritieme sector. Metalent is er voor de metaal- en Metalektro bedrijven om de instroom van jongeren te vergroten door middel van betaalde opleidingen, leerwerkbanen via het bedrijfsvakschoolconcept nieuwe stijl en duale MBO/HBO-trajecten.

Daarnaast biedt Metalent arrangementen met een om- en bijscholingskarakter voor leerlingen die willen overstappen vanuit andere opleidingen, kandidaten uit nabijgelegen technische sectoren voor om- en bijscholing (werk-werk) en werkzoekenden die een om- of bijscholing nodig hebben (zij-instroom).

Metalent draagt zorg voor de uitvoering, continuïteit van de aanpak en werkwijze van het sectorplan met een projectbegroting van 4,5 miljoen. Voor de uitvoering van het Regionaal Sectorplan Maritiem is vanuit de regeling sectorplannen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een cofinanciering van

1,5 miljoen verkregen.

advertentie
advertentie