Collegeavond ‘Decentraliseren kunnen we samen leren’ moment van reflectie

21 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Maandagavond 19 mei vond de eerste collegeavond ‘Decentraliseren kunnen we samen leren’ plaats voor lokale bestuurders, raadsleden en ambtenaren uit regio Drechtsteden. Tijdens deze avond presenteerden prof. dr. Paul Frissen en dr. Menno Fenger aan de ruim 75 aanwezigen hun visies en verwachtingen over de decentralisatie van de langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast gaf Jurgen de Beijer een ingekorte versie van zijn voorstelling Chemopuur. De reacties waren zeer lovend: “Ik kwam voor iets anders, maar heb gekregen wat ik nodig had”, aldus Susanne Versluis, Beleidsmedewerker woningcorporatie Trivire.

Nederland is in de ban van de drie decentralisaties. De overgang van de AWBZ naar de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet houden o.a. gemeenten, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties dagelijks bezig. Wat iedereen bindt, is de zoektocht. Prof. dr. Paul Frissen en dr. Menno Fenger startten samen met de aanwezigen deze zoektocht op macroniveau. “De heren spraken over de participatiesamenleving, de eigen kracht van de burger, zijn eigen regie en vrijheid. Tijdens de avond deden zij een oproep tot de vrijheid om fouten te maken. De landing op microniveau, op niveau van de mens, kwam pas echt na het levensverhaal van Jurgen de Beijer. Zijn voorstelling Chemopuur heeft het publiek met beide benen op de grond de avond laten afsluiten”, aldus Mireille Henderson, Projectleider WMO bij Syndion. Voor de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden vindt de collegeavond plaats op maandag 26 mei in Bleskensgraaf.

Prakijkstage

De collegeavond is een initiatief van De Lange Wei, de Wielborgh, Yulius, AV Zorggroep, Trivium Lindenhof en Syndion. Naast de collegeavonden bieden zij wethouders, beleidsmedewerkers, raadsleden, adviesraadsleden en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om een praktijkstage te lopen bij één van de zes organisaties. Op deze manier kunnen zij nader kennismaken met de diverse AWBZ-voorzieningen en doelgroepen die vanaf 2015 te maken krijgen met de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Voor zowel de collegeavond in Bleskensgraaf als voor de praktijkstages zijn nog plekken beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via stageweek@syndion.nl.

advertentie
advertentie