Op topsnelheid lezen dankzij cursus "Snel leren = leuk leren"

25 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In de afgelopen weken hebben vier jongeren meegedaan aan de cursus "Snel leren = leuk leren" in Sliedrecht. Gedurende zes bijeenkomsten hebben zij geleerd hoe ze hun huiswerk sneller en beter kunnen aanpakken. Eén van de onderdelen van deze cursus is snellezen. Door de juiste techniek toe te passen en gedurende zes weken dagelijks te oefenen is het deze jongeren gelukt om 3 tot 7 keer sneller te lezen. Daarnaast hebben zij andere vaardigheden geleerd zoals: mindmappen, geheugentechnieken, plannen en organiseren.

De jongeren zijn enthousiast over de opbouw en inhoud van deze cursus en vinden dat veel meer jongeren deze cursus zouden moeten volgen, omdat je op deze manier veel beter leert hoe je huiswerk aan moet pakken. Het oefenen van de vaardigheden gebeurde met het eigen huiswerk, waardoor het de jongeren nauwelijks extra tijd kostte.

Eén van de cursisten heeft dit jaar eindexamen gedaan. Door haar leerwerk goed te plannen wist zij dat, gedurende de laatste 4 tot 5 weken voor haar examen, twee keer per dag 45 minuten leren voldoende was om alle stof te leren en te herhalen. Dit zorgde voor duidelijkheid en veroorzaakte minder stress. Tijdens haar examen heeft zij ook het snellezen toegepast op de tekst die samengevat moest worden, waardoor zij ruim voldoende tijd over had voor het maken van haar samenvatting.

Ook Hermy van Eck (eigenaar van How-2-Learn) is enorm te spreken over de cursus en de behaalde resultaten. Het was fijn om samen met deze jongeren aan de slag te gaan. De resultaten van het snellezen zijn veel groter dan verwacht. Dat leerlingen meer dan 2000 woorden per minuut kunnen lezen werd vooraf niet voor mogelijk gehouden, maar deze toppers hebben het toch voor elkaar gekregen.

Tijdens het schooljaar 2014-2015 zal de cursus een aantal keer per jaar worden gegeven. Informatie hierover is te vinden op: www.how-2-learn.nl

advertentie
advertentie