Raad fietst langs Sliedrechtse 'hotspots'

27 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Ze hadden hun bandjes opgepompt, hun bidonnetjes gevuld en natuurlijk hun telefoons goed opgeladen om flink te kunnen twitteren. Een grote groep raadsleden was er vrijdagmiddag helemaal klaar voor. Voor de jaarlijkse fietstocht door Sliedrecht, georganiseerd door de griffie. Bedoeld om samen wat langer stil te staan en rond te kijken bij enkele 'hotspots' in het dorp.

Door Caroline Voorbergen

Zo'n eerste hotspot was de locatie Lanser aan de Rivierdijk. Raadslid Rien Visser (SGP-CU) vertelde de fietsers iets over de historie van de plek en de pijnpunten in de discussie. Eind vorig jaar vond in De Stoep nog een verhitte discussie plaats met de omwonenden over de nieuwbouwmogelijkheden op en rond deze locatie. Op 26 juni zal onder meer deze plek weer aan de orde komen als de raad zich buigt over een integrale visie voor de Rivierdijk.

Daarna fietsen de griffie- en raadsleden naar de Dijksynagoge, waar vrijwilligers uitleg gaven over de geschiedenis van het gebouw. Peter de Borst van PRO Sliedrecht stelde ook een vraag over de toekomst. De Borst wilde meer weten over de financiële situatie van de Dijksynagoge. Aanleiding is de gemeentelijke gift van 25.000 euro aan de noodlijdende stichting, waarvoor het college de raad om goedkeuring vraagt. De vrijwilliger legde uit dat het door de recessie de laatste jaren steeds moeilijker werd fondsen te werven om de laatste ton restschuld weg te werken. ,,We zouden heel blij zijn als de raad akkoord gaat met de gift. Sliedrecht geeft daarmee aan de synagoge een belangrijk gemeentemonument te vinden en dat doet ons goed. Uiteraard gaan we ook proberen nationale Joodse fondsen aan te spreken. Als het lukt aan het einde van dit jaar schuldenvrij te zijn, wat de Rabobank van ons eist, dan kunnen wij ons in de toekomst prima bedruipen met de giften van onze donateurs."

Na een rondje door de Israëlische tuin van de synagoge sprongen de raadsleden weer op de fiets naar de korfbalvelden van SKC Merwede. Daar vertelde CDA-raadslid (en korfballer) Rens den Besten iets over zijn club, die hij ,,de snelst groeiende van Sliedrecht" noemde. Een volgende korte stop was er bij het oorlogsmonument waar Peter de Borst opmerkte dat hij klachten had gehoord dat de bloemenkransen dit jaar zo snel waren opgeruimd.

De volgende hotspot was Baanhoek-West, waar de raadsleden de waterpasserende bestrating bekeken. De nieuwbouwwijk kent een waterafvoersysteem zonder putten en (dus) riolering. Het hemelwater wordt direct via de bestrating en de bodem afgevoerd naar het oppervlaktewater. PRO Sliedrecht was ter ore gekomen dit nieuwe systeem niet altijd zonder problemen werkt, met grote plassen als gevolg, en dat daarnaast de kruipruimtes van enkele huizen soms vollopen. PRO Sliedrecht en SGP-CU concludeerden vrijdag dat hier vragen over gesteld moeten worden.

Bij de volgende stop, de Merwebolder, was het tijd om onder het genot van een drankje even uit te rusten. Ondertussen vertelde één van de managers van ASVZ iets over de Merwebolder. Hij prees de Sliedrechtse bevolking om de loyaliteit. ,,De cliënten zullen ongetwijfeld wel eens voor overlast zorgen, maar daar hoor je de Sliedrechter zelden over. De acceptatie is heel hoog." Na een rondje over het terrein en een bezoekje aan de Boldermanege, koersten de raadsleden richting de laatste hotspot: het Recreatief Knooppunt. Het dossier waarmee het nieuwe college in deze periode vaart wil maken. De raadsleden keken vrijdagmiddag eens over de zonovergoten weilanden ten noorden van de spoorlijn en fantaseerden er flink op los: ze zagen al slingerende fietspaden, een mooie waterplas, hier een bed & breakfast, daar een minicamping... ,,Het is een slechte zaak dat wij geen overnachtingsmogelijkheden in Sliedrecht hebben. Het zou mooi zijn als we meer recreanten kunnen aantrekken en ze hier ook kunnen houden", zei Ria de Mul (SGP-CU). ,,Heel mooi. Maar waar gaan we het van betalen?", trapte Peter de Borst op de rem. Zoals bekend zet PRO Sliedrecht grote vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van het project. ,,Laten we er met een drankje nog even over doorpraten bij de Heeren van Slydregt", stelde De Borst voor. En zo belandden de raadsleden op het terras waar geproost werd op een vruchtbare samenwerking voor de komende vier jaar.

advertentie
advertentie