Voorlichtingsmiddag over babbeltrucs

27 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - ,,Laat ze niet binnen! Laat ze niet meekijken!" Dat was de dringende oproep van de Sliedrechtse wijkagent Klaas Blokland en zijn collega's Carola van der Doel en Jos van Dijk tijdens de voorlichtingsmiddag over babbeltrucs, die op 23 mei plaatsvond. ,,We halen alles uit de kast omdat we willen voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden van babbeltrucs."

Door Jan Wieman

,,We willen mensen graag bewust maken van wat er gebeurt als babbeltrucs plaatsvinden en hoe het gebeurt", aldus Blokland. ,,Daarom organiseren we samen met Stichting Welzijnswerk Sliedrecht, Rivas Zorggroep, Stichting Waardeburgh en de gemeente Sliedrecht een aantal voorlichtingsmiddagen om mensen duidelijk te maken wat ze kunnen doen om geen slachtoffer te worden."

Voorlichting

Tijdens de voorlichtingsmiddag werd aan belangstellenden uitgelegd hoe ze een babbeltruc kunnen herkennen: ,,Ze overrompelen het slachtoffer, doen lief en aardig, willen vertrouwen wekken, leiden hun slachtoffer af, zoeken lichamelijk contact, doen alsof ze hun evenwicht verliezen en staan dikwijls dicht bij elkaar. Ze spreken mensen aan op straat, willen een wooncomplex binnen dringen, bellen aan bij de woning en proberen met smoesjes binnen te komen."

Tientallen toehoorders luisterden in 'De Hofstee' naar de tips en adviezen van de politieagenten. Aan de hand van beelden werden situaties geschetst die duidelijk maken wat daders van babbeltrucs doen om mensen hun geld, pasjes en sieraden afhandig te maken. Om het allemaal nog levensechter te maken werden acteurs van de Sliedrechtse toneelgroep 'Onder Ons' ingezet om situaties na te bootsen en duidelijk te maken. ,,Zo zien mensen nog beter wat er gebeurt. Het is niet van echt te onderscheiden, dit is wat slachtoffers meemaken en hoe daders optreden", aldus Blokland.

Situaties

Blokland schetste tijdens de voorlichtingsmiddag tevens enkele situaties die voorkomen. Een oudere mevrouw laat bijvoorbeeld haar 'nieuwe buren' binnen. Zij komen zich even voorstellen en brengen zelfs wat lekkers mee. Als mevrouw even koffie gaat zetten, roven ze haar tas leeg. En als ze met de man naar een ruimte gaat die nog opgeknapt moet worden, worden de sieraden gestolen en de pasjes gepikt. Als ze die eenmaal in bezit hebben, verdwijnen de 'nieuwe buren' haastig. Later blijkt dat er helemaal geen andere mensen in de straat zijn komen wonen. Het geld en de sieraden zijn weg en van de bankrekening verdwijnt heel snel veel geld.

Bij een winkelcentrum vraagt een 'vriendelijke man' na een hartelijke begroeting of mevrouw 2 euro kan wisselen omdat hij een winkelwagentje nodig heeft. Als mevrouw toestemt en haar portemonnee opent 'helpt' hij haar zoeken. Als mevrouw haar boodschappen af wil rekenen ontdekt ze dat haar geld verdwenen is.

Een werkelijk slachtoffer vertelde tijdens de voorlichting hoe zij door drie jonge mensen van haar pasje werd beroofd: ,,De pas zat in mijn binnenzak en ik heb echt niet gemerkt dat ze het pikten." Binnen tien minuten was ze 1250 euro armer, doordat de daders tijdens het pinnen hadden meegekeken wat haar pincode was.

Jos: ,,Houd uw pincode gescheiden van uw pas, scherm het pinnen af met uw hand, laat ze niet meekijken en verlaag, als dit kan, uw pinlimiet per dag. Want wie neemt er nu eigenlijk per dag meer op dan 250 euro? Zo voorkomt u dat er grote bedragen van uw rekening kunnen worden gehaald."

Ondanks de waarschuwing liet Blokland tevens weten dat het belangrijk is om vertrouwen te houden in de mensheid: ,,99,9 procent van de mensen is goed. Bel 112 als u het niet vertrouwt; beter een keer te veel bellen dan slachtoffer worden van een babbeltruc."

advertentie
advertentie