Afbeelding

Column Leon Boer: Burgernet

2 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Al sinds geruime tijd heb ik mezelf aangemeld bij burgernet. Als er dan iets aan de hand is in onze omgeving, krijg je daar een sms-bericht van. Een kind dat kwijt is of een verdachte persoon die opgespoord moet worden... Het komt allemaal voorbij. Het is mij eigenlijk al vanaf het begin opgevallen dat deze dienst vrijwel uitsluitend door het ASVZ afdeling Merwebolder in stand wordt gehouden. De vermiste mensen zijn meer dan vaak ontsnapte bewoners van deze instelling.

Natuurlijk maakt dat een vermissing niet minder erg of minder vervelend. Gelukkig zijn de vermiste personen vaak al snel weer gevonden. Daar krijg je dan keurig een sms over en dan is de zaak weer afgedaan. Toch heb ik al vaker het gevoel gehad dat de berichtgeving niet op tijd is of onvolledig. Afgelopen week was de beroemdste bewoner van de Merwebolder weer eens kwijt. Heel Nederland was in rep en roer toen bekend werd onder welke omstandigheden deze jongen zat opgesloten in een instelling in Ermelo. Vastgeketend als een dier moest de toen nog achttienjarige jongen zijn dagen slijten.

Na zijn overplaatsing naar het Sliedrechtse ging het een stuk beter met deze knul. Ik ben bang dat wij over deze en andere zaken bewust dom worden gehouden. Inmiddels is via via 'uitgelekt' dat deze jongen, van inmiddels tweeëntwintig jaar, bij elke ontsnappingspoging doodleuk gaat inbreken. Hij is al eens in Dordrecht betrapt tijdens een inbraak en ook deze keer heeft hij in Almere ingebroken in een huis. De politie neemt zijn ontsnappingen in eerste instantie niet zo serieus omdat 'hij' zo vaak wegloopt en meestal wel uit zichzelf terug komt. Tegelijkertijd weet de politie dat deze jongeman zeer agressief kan zijn. Het lijkt mij dus best een gevaarlijke situatie in het 'wild'!

Wat de meeste mensen ook niet weten is dat er op het terrein van de Merwebolder ook jeugd TBS'ers worden beziggehouden overdag. Deze ontspoorde jongeren worden met gepantserde voertuigen van justitie gehaald en gebracht. Gezellige boel daar. In Nederland delen we nou eenmaal geen TBS uit aan jongelui die iets hebben kapot gemaakt ofzo. Dan moet er echt heel wat aan de hand zijn. De omgeving is nooit geïnformeerd over de risico's van deze weglopers en dat is een kwalijke zaak.

Ik ben echt geen voorstander van het vastketenen van mensen, maar dan moeten de bewoners van Sliedrecht en omstreken wel de zekerheid krijgen dat deze personen niet steeds weg kunnen lopen.

Dat dan weer wel!

advertentie
advertentie