Afbeelding
Archief BDUmedia

Slachtoffer Cinjee naar Gerechtshof

3 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Eén van de slachtoffers van voormalig financieel adviesbureau Cinjee doet weer een poging zijn zaak voor de rechter te krijgen. De familie De Jong startte woensdag 28 mei bij het Gerechtshof een zogenoemde artikel 12 procedure. Daarmee probeert de gedupeerde de beslissing van het Openbaar Ministerie om het failliete Cinjee Advies niet te vervolgen ongedaan te krijgen.

Door Caroline Voorbergen

Cinjee Advies was een onafhankelijk financieel adviesbureau, een grote speler in verzekeringsland. Op 19 juli 2011 ging dit familiebedrijf van Sliedrechter Mees Cinjee en zijn kinderen failliet. Talloze gedupeerden zagen hun geld, samen goed voor tientallen miljoenen, in rook op gaan. Het OM besloot Cinjee echter niet strafrechtelijk te vervolgen omdat oplichting niet bewezen zou kunnen worden.

Leo van Heiningen is het daar niet mee eens. Zijn stiefvader Teun de Jong uit Sliedrecht is in totaal 280.000 euro kwijtgeraakt door de praktijken van Cinjee. Van Heiningen behartigt de belangen van zijn bejaarde stiefvader en is bestuurslid van de stichting Slachtoffers Cinjee Advies, waarin de gedupeerden zijn verenigd. ,,Mijn stiefvader had beginnende dementie toen Cinjee hem zijn financiële producten aansmeerde. Hij was absoluut wilsonbekwaam." Cinjee had de toen 80-jarige De Jong onder meer weten te overtuigen een hypotheek van 193.000 euro voor 30 jaar te nemen op zijn huis. Het leeuwendeel van het geld, 110.000 euro, werd aan Cinjee Advies geleend, waarbij een hoge rente van 12 procent beloofd werd. Deze transactie werd gesloten in een fase, waarin het financieel al heel slecht ging met Cinjee. Om de zaak te redden benaderden de Cinjees op deze manier meer vaste klanten. Klanten die een groot vertrouwen hadden in de familie omdat ze elkaar kenden vanuit de Hersteld Hervormde Gemeente.

Deze transacties moesten overigens buiten het zicht blijven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder had Cinjee dat jaar al een sanctie opgelegd omdat het geweigerd had de boekhouding van 2010 te overhandigen. Daarom overtuigde Cinjee de klanten ervan 50.000 euro of meer te investeren. Tot dit bedrag kijkt de AFM mee, daarboven wordt de klant gezien als professionele marktpartij en is er geen toezicht meer.

Volgens Van Heiningen is er genoeg bewijs om deze praktijken hard te maken en dus van oplichting te spreken. ,,Er liggen tientallen belastende verklaringen van oud-personeelsleden waar het OM niet naar gekeken heeft. Toen wij in september 2011 als eersten aangifte deden waren die verklaringen er nog niet. Maar na de uitzending van Tros Opgelicht in 2012 over Cinjee kregen ze wroeging en durfden ze te praten."

Na die beroemde uitzending die landelijk - en zeker in Sliedrecht - veel stof deed opwaaien, hebben nog dertig gedupeerden aangifte gedaan. ,,Mocht het Gerechtshof straks in onze zaak besluiten dat Cinjee strafrechtelijk vervolgd moet worden, dan kunnen al deze gedupeerden dezelfde stap zetten als wij. Dan gaat het OM het dus nog heel druk krijgen", zegt Van Heiningen. Het Gerechtshof doet uiterlijk half juli uitspraak.

Mocht er gerechtigheid komen, dan is dat voor Teun de Jong te laat. De oud-Sliedrechter zit in een Rotterdams zorgcomplex vanwege een inmiddels vergevorderd stadium van dementie. Zijn vrouw, Truus de Jong, moeder van Van Heiningen, woont in een verzorgingshuis in Alblasserdam. ,,Met beiden spreek ik niet eens meer over de zaak. Daar schieten ze direct van in de stress", zegt Van Heiningen. ,,Ze hebben zoveel meegemaakt. Niet alleen financieel, maar ook psychisch. Tijdens de uitzending van Tros Opgelicht ontplofte er vuurwerk bij hun voordeur en ook hebben ze maandenlang geleden onder 'telefoonterreur'."

Van Heiningen strijdt daarom niet primair om financiële redenen. Hij gaat voor gevangenisstraf voor het voormalig bestuur van Cinjee. ,,Het belangrijkste doel is te voorkomen dat ze dit ooit nog een keer flikken. Deze mensen zijn een gevaar voor de samenleving."

De familie Cinjee richtte direct na het faillissement het nieuwe bedrijf OOA Consulting Group, maar dit adviesbureau werd na een jaar stopgezet. Mees Cinjee senior, oprichter van Cinjee Advies, is in december 2013 overleden. Hij runde de zaak samen met zijn kinderen Peter, Mees junior, Marianne en Nelleke. De familie Cinjee was niet bereikbaar voor een reactie.

advertentie
advertentie