Brand Moerdijk onderwerp van onderzoek

4 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

MOERDIJK - Een dag na de explosie en brand in een reactorvat bij Shell in Moerdijk begint de onderzoeksmachine naar het incident op volle toeren te draaien. Niet alleen de Onderzoeksraad voor Veiligheid, ook het Openbaar Ministerie gaat uitzoeken wat er dinsdagavond precies is gebeurd op het industrieterrein in Moerdijk. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) laat zich woensdagmiddag bijpraten over de brand. Hij is dan bij de presentatie van een boek over de brand bij Chemie-Pack, begin januari 2011.

Ook in de omgeving van Moerdijk wordt onderzoek gedaan. Dat spitst zich toe op de roetdeeltjes die zijn neergekomen in de Hoeksche Waard en op het eiland van Dordrecht. Volgens een woordvoerster van de GGD kunnen mensen de roetdeeltjes zelf verwijderen met water en sop. In één grondmonster zijn zware metalen aangetroffen. Het RIVM doet daar nader onderzoek naar.

De vlammenzee bij Shell brak rond 22.45 uur uit nadat een reactorvat in de raffinaderij ontplofte. Het vat was ingestort, waarna vloeistof vrijkwam en zeker twee explosies ontstonden. Deze waren tot in de wijde omgeving te horen, ook in Sliedrecht. Op het moment van de explosie was de reactor niet in gebruik omdat er onderhoud werd gepleegd. De stof die vrijkwam uit het ontplofte vat, ethylbenzeen, is volgens de GGD niet kankerverwekkend. Wel kan het irritaties aan ogen en luchtwegen veroorzaken. Ook Sliedrechters meldden woensdagmorgen via de sociale media hier last van te hebben. Omdat al snel bekend was dat de stof niet gevaarlijk was, werd er geen luchtalarm gegeven, aldus burgemeester Jac Klijs van Moerdijk. Wel kregen omwonenden een sms-alarm.

Twee mensen die bij het incident lichtgewond raakten, waren woensdag weer thuis. Ze liepen lichte brandwonden op en konden na behandeling in het ziekenhuis naar huis.

advertentie
advertentie