KNOTS naar Orastie

6 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Deze week heeft een delegatie vanuit de stedenband en KNOTS een tweedaags bezoek gebracht aan zusterstad Orastie in Roemenië. De doelen van het bezoek zijn met name geweest het geven van een presentatie over de organisatie van de KNOTS-week in Sliedrecht en het brengen van een bezoek aan het ziekenhuis, waar onlangs een transport vol meubilair naar toe is gegaan.

Op zondagmiddag 1 juni wordt allereerst in het centrum van Orastie de viering van de Dag van het Kind bijgewoond. Voor honderden kinderen en volwassenen is er een spektakel in de sfeer van Walt Disney. Het hoogtepunt van de middag is een danswedstrijd, waar al hele jonge Roemeense kinderen vol enthousiasme en beleving hun danskunsten aan het aanwezige publiek laten zien.

Maandag 2 juni bezoekt allereerst de delegatie burgemeester Balan op de Primaria. In een ontspannen sfeer wordt wederzijds kennis gedeeld over allerlei sociale onderwerpen. Zo spreekt Henk van Griensven, jongerenwerker bij SOJS, o.a. over zijn werkzaamheden in Sliedrecht. Aansluitend geven de dames Lotte Hazelhorst en Tessa Groeneveld (met Henk) in de raadszaal een boeiende presentatie over het werk van KNOTS. Aandachtig wordt er naar hen geluisterd en men is onder de indruk van de opzet en het gevarieerde aanbod voor de kinderen. Uit de discussie na afloop wordt echter duidelijk, dat zoiets in Orastie toch moeilijk realiseerbaar zal zijn. Niet alleen de financiële middelen ontbreken, maar vooral het inzetten van vrijwilligers kent men niet. Er wordt geadviseerd om kleinschalig te beginnen. Aan het eind bedankt de burgemeester de presentatoren en doet zelfs de toezegging te komen helpen bij de huttenbouw.

Na de presentatie volgen er bezoeken aan diverse scholen. Overal wordt de delegatie hartelijk ontvangen en rondgeleid. Tenslotte volgt het bezoek aan het onlangs gerenoveerde deel van het ziekenhuis. Vol trots laat men het ontvangen meubilair zien. Een grote donatie van het Albert Schweitzerziekenhuis en IHC Sliedrecht. Er blijft nog steeds behoefte aan meubilair om afgekeurd meubilair te vervangen.

De Stichting Stedenband Sliedrecht-Orastie zal zich de komende tijd gaan bezighouden met de voorbereidingen voor het bezoek van burgemeester Balan aan Sliedrecht. En dit bezoek zou zo maar eens tijdens de KNOTS-week kunnen plaatsvinden.

advertentie
advertentie