'Maritieme sector op de kaart zetten'

11 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Op dinsdag 17 en woensdag 18 juni strijken ruim 2500 gemeentebestuurders uit het hele land in de Drechtsteden neer. Op die twee dagen wordt het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gehouden. Een 'feestje' waar de laatste jaren steeds meer kritiek op is vanwege de hoge kosten. En wat levert het op, vragen de criticasters zich af? Die vraag beantwoordde wethouder Hans Tanis eerlijk. ,,Op de korte termijn voor Sliedrecht weinig. Maar het doel is de Drechtsteden, en met name de maritieme sector, op de kaart te zetten en daar zullen ook Sliedrechtse bedrijven op de lange termijn zeker de vruchten van plukken."

Door Caroline Voorbergen

Het 'feestje' mag 200.000 euro kosten, hebben de Drechtsteden afgesproken. ,,Eerdere begrotingen lagen drie keer zo hoog maar in het verband met de bezuinigingen is hier flink in gesneden." Bij de aanbestedingen is daarnaast zoveel mogelijk gekeken naar de plaatselijke middenstand, vertelt Tanis. ,,Voor de catering bijvoorbeeld werd vroeger Maison van den Boer in de arm genomen. Wij doen dat nu lokaal. Ook Drechtwerk is daarbij betrokken. Zo kijken wij tegen het evenement aan. De investering moet weer terugvloeien in de plaatselijke economie. Er zijn berekeningen dat die twee ton via hotelovernachtingen en dergelijke het vijfvoudige gaan opleveren, maar dat zijn natuurlijk schattingen."

Voor Tanis is dat ook niet het belangrijkste. ,,Het gaat om de lange termijn en de indirecte effecten. De zes Drechtsteden krijgen twee dagen lang de kans hun beste gezicht te laten zien. We zullen ons presenteren als derde maritieme knooppunt na Rotterdam en Amsterdam. Bekend is dat Rotterdam binnen korte tijd tegen ruimtegebrek aan gaat lopen. Er zal behoefte ontstaan aan bedrijventerreinen en dan is het de taak van de overheid de regio nog aantrekkelijker te maken zodat die bedrijven komen."

De regio heeft in dat opzicht nog slagen te maken, stelt Tanis. ,,De bereikbaarheid moet verbeteren, denk daarbij aan de A15. En het woon- en vestigingsklimaat moet beter, wat betekent dat je onder andere het wonen aantrekkelijker moet maken. Sliedrecht trekt bijvoorbeeld weinig hoger opgeleiden aan. Die gaan elders wonen, omdat we hen te weinig kunnen bieden."

Verder vindt Tanis dat de regio de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt moet versterken, bij de les moet blijven op het gebied van innovatie en de samenwerking met Gorinchem en Hardinxveld moet intensiveren. ,,Zij hebben bewust gekozen niet mee te doen met de Drechtsteden, maar dat betekent niet dat je nu concurrenten bent van elkaar. Onze maritieme vraagstukken zijn dezelfde. Daarin weten we elkaar steeds meer te vinden, maar er zijn nog slagen te maken."

Tanis is er van overtuigd dat deze verbeterslagen alleen te realiseren zijn binnen een samenwerkingsverband als de Drechtsteden. ,,Je bent een grote speler. Bij belangrijke projecten, zoals bijvoorbeeld de Zuidvleugel (samenwerkingsverband dat van de zuidelijke Randstad één van de economische topregio's van Europa moet maken, red.), zit je aan tafel. Je praat en beslist mee."

Programma

Het is voor het eerst dat het VNG-congres niet in één, maar in meerdere, samenwerkende plaatsen wordt gehouden. Het thema regionale samenwerking staat dan ook nadrukkelijk op de agenda bij de aangeboden presentaties en deelcongressen.

Het programma voor de congresgangers ziet er als volgt uit. Dinsdagochtend begint het congres met een bijeenkomst in het Bruynzeelcomplex in Hendrik-Ido-Ambacht. Eén van de sprekers is Hardinxvelder Kim Putter, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ook de Amerikaan Benjamin Barber, voormalig adviseur van president Bill Clinton, houdt een presentatie. Na de lunch nemen de gasten deel aan diverse deelcongresen of excursies. In Sliedrecht vinden er twee plaats: bij IHC Merwede en bij Van den Herik in combinatie met het Baggermuseum.

Na de excursies is er een borrel in grandcafé Groothoofd in Dordrecht, waarna de congresgangers gaan dineren op de varende OceanDiva.

Woensdagochtend vindt, na toespraken van de voorzitter van de VNG Annemarie Jorritsma en de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, de Algemene Ledenvergadering plaats. Daarmee wordt het congres afgesloten.

advertentie
advertentie