KNOTS op bezoek in Orastie

11 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Sliedrechters reizen af naar Roemenië

SLIEDRECHT - Een delegatie vanuit de stedenband en KNOTS heeft afgelopen week een tweedaags bezoek gebracht aan zusterstad Orastie in Roemenië. Het doel van het bezoek was het geven van een presentatie over de organisatie van de KNOTS-week in Sliedrecht en het brengen van een bezoek aan het ziekenhuis, waar onlangs een transport vol meubilair naartoe is gegaan.

Op zondagmiddag 1 juni werd allereerst in het centrum van Orastie de viering van de Dag van het Kind bijgewoond. Voor honderden kinderen en volwassenen vond er een spektakel in de sfeer van Walt Disney plaats. Het hoogtepunt van de middag was een danswedstrijd (zie foto), waar al hele jonge Roemeense kinderen vol enthousiasme en beleving hun danskunsten aan het aanwezige publiek lieten zien.

Maandag 2 juni bezocht de delegatie burgemeester Balan op de Primaria. In een ontspannen sfeer werd wederzijds kennis gedeeld over allerlei sociale onderwerpen. Zo sprak Henk van Griensven, jongerenwerker bij SOJS, onder andere over zijn werkzaamheden in Sliedrecht.

Aansluitend gaven de dames Lotte Hazelhorst en Tessa Groeneveld (met Henk) in de raadszaal een boeiende presentatie over het werk van KNOTS. De aanwezigen luisterden aandachtig en men was onder de indruk van de opzet en het gevarieerde aanbod voor de kinderen. Uit de discussie na afloop werd echter duidelijk dat zoiets in Orastie toch moeilijk realiseerbaar zal zijn. Niet alleen de financiële middelen ontbreken, maar vooral het inzetten van vrijwilligers kent men niet. Aan het einde van de ochtend bedankte de burgemeester de presentatoren en deed zelfs de toezegging om te komen helpen bij de huttenbouw.

Na de presentatie bracht de delegatie een bezoek aan diverse scholen. Overal werden de Sliedrechters hartelijk ontvangen en rondgeleid. Tenslotte bracht men een bezoek aan het onlangs gerenoveerde deel van het ziekenhuis. Vol trots lieten de werknemers aldaar het ontvangen meubilair zien. Deze grote donatie, afkomstig van het Albert Schweitzerziekenhuis en IHC Sliedrecht, bleek hard nodig in het ziekenhuis. De Stichting Stedenband Sliedrecht-Orastie houdt zich de komende tijd bezig met de voorbereidingen voor het bezoek van burgemeester Balan aan Sliedrecht.

Sanatorium

Alex Visser bracht een bezoek aan een sanatorium net buiten Orastie. Hij vertelt hierover: ,,Leden van van onze stichting onderhouden al langere tijd contact met een sanatorium in Geoagiu Bai. In dit sanatorium worden mensen met longproblemen vanuit de gehele regio verzorgd. Ik heb waardering voor de mensen die in het sanatorium werken en men verdient het om geholpen te worden. Als stichting kunnen we daar iets in betekenen."

De viering van de Dag van het Kind was een spektakel vol met dans en plezier.

advertentie
advertentie