Afbeelding

Nieuw broodfonds voor ondernemers

15 juni 2014 om 00:00 Ondernemend

SLIEDRECHT - Nederland telt steeds meer zzp'ers, oftewel zelfstandigen zonder personeel. Vaak zijn het ook zelfstandigen zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. 'Te duur', is het meest gehoorde argument van deze ondernemers. Een broodfonds kan dan een alternatief zijn. Cindy Heijkoop heeft het initiatief genomen er één voor de regio Drechtsteden/Gorinchem op te richten. Maandag 23 juni kunnen belangstellenden, niet alleen zzp'ers maar ook ondernemers met een BV of VOF, luisteren naar haar plannen in de Heeren van Slydregt.

Een broodfonds is een collectief waarin minimaal 20 tot maximaal 50 zelfstandig ondernemers elkaar steunen als zij een periode arbeidsongeschikt zijn. Een schenkingskring, noemt Cindy Heijkoop het ook wel. ,,Als één van de deelnemers binnen de kring ziek wordt krijgt hij of zij van de andere deelnemers een kleine schenking. Genoeg om van te leven."

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de maandelijkse inleg. Meedoen kan vanaf 35 tot 115 euro per maand. Deelnemers maken onderling afspraken, bijvoorbeeld over wanneer de schenking ingaat. ,,Vaak is dit na vier of na zes weken. Het is dus niet bedoeld voor griepjes", licht Heikoop toe. De schenking duurt maximaal twee jaar.

Het principe is gebaseerd op vertrouwen. ,,Daarom moet je de groep ook niet groter laten worden dan 50 deelnemers. Het idee is dat je elkaar kent en steunt. Niet alleen financieel bij ziekte. Het functioneert tegelijk ook als een netwerk waarbij je elkaar aan opdrachten kunt helpen. Daarom komen deelnemers uit een broodfonds minimaal drie keer per jaar bij elkaar. Wij zijn van plan dat nog wat vaker te doen", vertelt de Papendrechtse, die zelf freelance illustrator, beeldredacteur en vormgever is.

Dit onderlinge vertrouwen draagt ertoe bij dat mensen niet snel ziektes zullen 'faken' om te profiteren van de schenkingen, weet Heijkoop op basis van cijfers van andere broodfondsen. ,,Ondernemers zijn sowieso minder vaak ziek dan werknemers. Ondernemers willen gewoon werken. Dat ziektepercentage ligt nog lager bij ondernemers binnen een broodfonds."

Mensen met een ziekteverleden worden zonder extra voorwaarden toegelaten. Wel moet iedere deelnemer al een jaar van zijn onderneming kunnen rondkomen en dit met jaarcijfers kunnen aantonen. Maandag 23 juni zijn belangstellenden uit de hele regio Gorinchem, Alblasserwaard en Drechtsteden welkom in de Heeren van Slydregt (Stationsplein 8 in Sliedrecht) vanaf 19.00 uur. De serieus geïnteresseerden kunnen na het eerste informatieve uurtje blijven om direct afspraken te maken. Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden wordt er één fonds voor het hele gebied opgericht óf twee, één rond Gorinchem en één rond de Drechtsteden. De fondsen gaan in oktober van start.

Belangstellenden voor de informatieavond kunnen zich aanmelden via cindyheijkoop@gmail.com. Meer informatie op www.broodfonds078.nl.

advertentie
advertentie