Raad steunt uitbreiding Verheij in Groene Hart

17 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Verheij Integrale Groenzorg aan de Kweldamweg heeft 1 hectare meer ruimte nodig. Dat is een verdubbeling van de huidige bedrijfsoppervlakte en gebouwen. Voor deze forse uitbreiding is een ontheffing van de provincie nodig omdat de percelen in het Groene Hart liggen en Verheij's bedrijf niet onder de agrarische sector valt. De gemeente staat achter de plannen van de hovenier en is bereid deze ontheffing aan te vragen. Maandagavond ging ook de gemeenteraad akkoord.

Door Caroline Voorbergen

PRO Sliedrecht stemde als enige fractie tegen. ,,Sinds het bedrijf daar zit pikt het steeds meer stukjes van het Groene Hart in." PRO Sliedrecht is een groot tegenstander van verstedelijking van het natuurgebied. Ook de SGP-ChristenUnie had om deze reden grote moeite met het voorstel, maar ging na een stevige interne discussie akkoord. Het feit dat de uitbreiding groen zal worden aangekleed en dat Verheij een financiële compensatie heeft toegezegd die de gemeente kan investeren in het Recreatief Knooppunt trok de fractie over de streep.

Ook voor de gemeente is deze landelijke inpassing van de uitbreiding een belangrijke voorwaarde. Zij stelt Verheij voor onder meer een brede strook met bomen aan de westzijde van het perceel te planten om de nieuwbouw aan het oog te onttrekken. Over de financiële compensatie - wettelijk verplicht bij ontwikkelingen in het buitengebied - zei portefeuillehouder Len van Rekom dat deze "zeer ruimhartig" is. Een bedrag werd niet genoemd. Mocht het project Recreatief Knooppunt niet doorgaan, dan zal dit geld op een andere manier in het Groene Hart gestoken worden, zegde Van Rekom de PvdA desgevraagd toe.

Van Rekom wil het bedrijf graag binnen de gemeentegrenzen houden in verband met de werkgelegenheid. Verheij heeft afhankelijk van het seizoen tussen de 100 en 150 man uit Sliedrecht en directe omgeving in dienst. Daarbij werkt de hovenier veel met specifieke doelgroepen zoals Wajongers en personeel vanuit Drechtwerk. Met dit argument won het college moeiteloos de fracties van CDA, VVD en PvdA voor het voorstel.

Voor de gemeente speelt bovendien mee dat er geen alternatieve locaties voorhanden zijn. Een bedrijventerrein is volgens Verheij niet betaalbaar omdat hij te veel (dure) vierkante meters nodig heeft.

Verheij zit sinds 1999 aan de Kweldamweg. Het bedrijf zit daar inmiddels in een te krap jasje. De uitbreiding op het naastgelegen perceel bestaat uit stallings-, opslag en manoeuvreerruimte en een nieuw kantoor. De hovenier is al vijf jaar met de gemeente in gesprek over deze bouwplannen. Met de maandag toegezegde steun kan de eerste paal nog steeds niet in de grond. Het woord is nu aan de provincie. Als zij geen ontheffing verleent, gaat de uitbreiding alsnog niet door.

advertentie
advertentie