'Een pracht van een hondenbaan'

17 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Het Sliedrechts college is compleet. Maandagavond werd de vierde wethouder Theo den Braanker geïnstalleerd. ,,Een pracht van een hondenbaan", zei hij in zijn speech voorafgaand aan de eed. Den Braanker is de allereerste Sliedrechtse wethouder uit de ChristenUnie-gelederen. Daar stond hij even bij stil. ,,Maar niet te lang, want ik wil vooral verbindend zijn voor álle Sliedrechters."

Door Caroline Voorbergen

Den Braanker was tot maandag voorzitter van Sliedrechtse SGP-ChristenUnie fractie. In 1998 startte hij zijn carrière in de lokale politiek als burgerraadslid. In 2000 werd hij raadslid. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar was hij lijsttrekker. In zijn interview in Het Kompas destijds kwam een toekomst als wethouder al voorzichtig ter sprake. Hij had er op termijn wel oren naar, maar benadrukte ook dat “zijn ambities ondergeschikt zijn aan zijn geloof". ,,God leidt mijn leven. Hij bepaalt wat er op mijn pad komt", zei hij toen. Dat het zo snel al op zijn pad zou komen had hij niet kunnen bevroeden. ,,In de aanloop naar de verkiezingen en in de daaropvolgende onderhandelingen is een tweede wethouder voor de SGP-CU nooit onderwerp van gesprek geweest."

De vacature ontstond pas nadat het CDA uit de onderhandelingen stapte. Den Braanker stak niet direct zijn vinger op. ,,Het was echt wel even wikken en wegen. Ik moest eerst overeenstemming bereiken met mijn gezin, mijn werkgever en ik moest even goed naar de portefeuille kijken." Zijn gezin was al gauw enthousiast. Ook bij zijn werkgever, de gemeente Gorinchem, ontving hij louter positieve reacties. Hij blijft daar voor 18 uur werken, aangezien zijn aanstelling als wethouder een parttimebaan betreft (0,6fte). ,,Al vermoed ik dat dat in de praktijk veel meer zal zijn", zegt Den Braanker. Toch denkt hij dat beide banen goed te combineren zijn. ,,Er komen ook veel uren vrij in mijn agenda die het raadswerk plus extra taken als het presidium in beslag namen. Ik heb de afgelopen jaren regelmatig gekscherend gezegd 'geef mij maar een kamer in het Raadhuis'."

Zijn portefeuille noemt hij een stevige. Dit in tegenstelling tot het CDA die het “een portefeuille zonder speerpunten" noemde. ,,Ik heb die kritiek ter harte genomen en er nog eens goed gekeken. Maar als ik naast kernthema's als onderwijs, milieu, verkeer en vervoer, en personeel en organisatie ook grote projecten als het Recreatief Knooppunt en de locatie Lanser zie staan dan weet ik dat mij nog heel veel belangrijk werk ligt te wachten." Ondanks zijn jarenlange ervaring als raadslid verwacht hij enige tijd nodig te hebben zich goed in te werken. ,,Ik ga me grondig in de thema's en hun voortrajecten verdiepen."

Zijn taak als fractievoorzitter wordt voorlopig ingevuld door Nico de Jager. De fractie zal binnenkort bekend maken wie deze rol definitief toegewezen krijgt. De vrijgekomen zetel in de raad door het vertrek van Den Braanker wordt ingenomen door Ria de Mul. Ook zij werd maandagavond beëdigd. De Mul was al burgerraadslid.

De Jager leidde ook de sollicitatiecommissie in de zoektocht naar de nieuwe wethouder. Of er naast Den Braanker meer gegadigden waren wil hij niet zeggen. ,,We hebben met de fractie besloten daar geen uitspraken over te doen."

advertentie
advertentie