IHC Merwede wordt Koninklijke IHC

22 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - ,,Ik wens u een koninklijk jaar toe." Met deze woorden reikte de burgemeester van Sliedrecht, Bram van Hemmen, op 20 juni het predicaat Koninklijk uit aan de CEO van IHC Merwede, Bram Roelse. Met dit predicaat heet IHC Merwede voortaan Koninklijke IHC en zal de Koninklijke Kroon in het logo opgenomen worden. Het predicaat werd overhandigd tijdens de opening van de expositie 'IHC Merwede: Werven met een reputatie' in het Baggermuseum in Sliedrecht.

Door Pauline den Ouden

Waar ongeveer 40 genodigden van IHC op 20 juni in het Baggermuseum bijeenkwamen voor de opening van de expositie, kreeg de gebeurtenis een andere wending toen de burgemeester uit naam van Zijne Koninklijke Majesteit Willem Alexander een goed bewaard geheim onthulde. ,,Voor de mensen die goed opgelet hebben, draag ik vandaag een ambtsketting met het wapen van Koning Willem III. Het is een grote eer om namens Zijne Majesteit de Koning het predicaat Koninklijk te mogen toekennen aan IHC Merwede." CEO Bram Roelse mocht het predicaat in ontvangst nemen: ,,Uiteraard zijn we erg trots op het verkrijgen van dit predicaat. De naamswijziging die hieruit voortvloeit, symboliseert het karakter van deze onderneming, waarin kernwoorden als internationalisatie, innovatie, trots en een enorme betrokken- en gedrevenheid door de eeuwen heen een zeer belangrijke rol spelen."

Predicaat Koninklijk

De aanvraag voor de betiteling werd in december 2012 gedaan, maar om het predicaat Koninklijk te mogen voeren moet een vereniging of onderneming aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet de onderneming minimaal 100 jaar bestaan, minimaal 100 werknemers hebben en een vooraanstaande plaats innemen met bij voorkeur een internationale uitstraling. Daarnaast geldt dat niet meer dan één organisatie per branche het predicaat Koninklijk mag voeren. Om aan de eerste voorwaarde te voldoen, moest er veel graafwerk in de archieven verricht worden om te bewijzen dat IHC in 2013 al 325 jaar bestond. De Industriële Handels Combinatie (IHC) Holland is in 1943 tot stand gekomen in een vorm van samenwerking tussen zes in de bouw van tinmolens en baggermaterieel gespecialiseerde werven en bestaat dus 'pas' 70 jaar. De voorlopers van de Kinderdijkse werven L. Smit & Zoon en J.& K. Smit waren echter al in de 17e eeuw actief. De vier andere bij IHC betrokken werven, Werf Gusto in Schiedam, Werf Conrad in Haarlem, Verschure in Amsterdam en De Klop in Sliedrecht, dateren uit de late 19e eeuw of het begin van de 20e eeuw. IHC is uitgegroeid tot wereldmarktleider als leverancier van efficiënte schepen en equipment voor bagger- en natte mijnbouwactiviteiten.

Expositie

De opening van de expositie 'IHC Merwede: Werven met een reputatie' kwam op de tweede plaats door dit nieuws. De tentoonstelling geeft in woord en beeld de geschiedenis weer van de zes werven met hun producten en mensen en is nog te bezichtigen tot en met 23 november.

advertentie
advertentie