Boskalis en SAAM starten gezamenlijke sleepactiviteiten op Amerikaanse continent

2 juli 2014 om 00:00 Ondernemend

PAPENDRECHT - Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) en SAAM S.A. (SAAM) maken bekend dat zij een joint venture hebben opgericht voor het gezamenlijk uitvoeren van havensleepactiviteiten op het Amerikaanse continent, in Brazilië, Mexico, Canada en Panama. Het voorgenomen samenwerkingsverband tussen SMIT, een dochteronderneming van Boskalis, en SAAM, een dochteronderneming van Sociedad Matriz SAAM S.A. (SM SAAM), werd in september 2013 aangekondigd. Aan alle voorwaarden voor de oprichting van de joint venture is inmiddels voldaan.

Het gecombineerde bedrijf zal zijn activiteiten uitvoeren onder de naam SAAM SMIT Towage (SST). Het samenwerkingsverband bestaat uit twee onderliggende joint ventures met een vloot van 100 sleepboten, die meer dan 30 haventerminals in Brazilië, Mexico, Canada en Panama bedienen. In 2013 bedroeg het gecombineerde EBITDA-resultaat van SST USD 100 miljoen.

De combinatie zal naar schatting jaarlijks circa USD 10 miljoen aan synergievoordeel opleveren. De volledige voordelen worden in de komende 24 maanden gerealiseerd en komen onder andere voort uit een efficiëntere inzet van de vloot en kostenbesparingen. Naarmate de activiteiten verder worden geïntegreerd zal met het uitwisselen van best practices en marktsynergieën naar verwachting aanvullende waarde worden gegenereerd.

Het geografische bereik van de eerste joint venture omvat de Braziliaanse markt voor sleepactiviteiten. Boskalis en SAAM, beide reeds actief in Brazilië, houden ieder een belang van 50 procent in deze nieuwe joint venture. Met in totaal 42 sleepboten is de combinatie een belangrijke speler op de groeiende Braziliaanse markt, met activiteiten in grote havens zoals Rio Grande, Itajai, Santos en Salvador.

De tweede joint venture, waarin SAAM een meerderheidsbelang van 51 procent houdt, betreft de sleepactiviteiten in Panama en Canada (SMIT) en in Mexico (SAAM). Met een vloot van in totaal 58 sleepboten is deze joint venture aanwezig in belangrijke havens in Canada (Prince Rupert en Vancouver), Panama (Manzanillo, Balboa, Colon Container Terminal) en Mexico (Veracruz, Lazaro Cardenas, Altamira, Tuxpan).

De activa die door SMIT en SAAM in SST zijn ingebracht hebben een vergelijkbare totale waarde en de joint venture is opgericht zonder een vermogensbijdrage door een van beide partijen.

advertentie
advertentie