Vmbo'ers gehuldigd op het ministerie van OCW

9 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

DEN HAAG /SLIEDRECHT - De dertig winnende vmbo-leerlingen van Skills Talents 2014, die het provincieteam de Zuid-Holland Hawks vormden, zijn op dinsdag 8 juli gehuldigd op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Skills Talents zijn vakwedstrijden voor laatstejaars vmbo'ers. Afgelopen editie streden meer dan 300 vmbo'ers tijdens de finale op het Deltion College in Zwolle. In het provincieteam zaten 6 leerlingen van het Griendencollege uit Sliedrecht waaronder de Sliedrechtse Roel van den Dool.

De huldiging was een bijzondere gebeurtenis omdat het niet vaak voorkomt dat vmbo'ers op het ministerie worden uitgenodigd. Staatssecretaris Sander Dekker liet de leerlingen de werkplek van de minister en zijn eigen werkplek zien: ,,De minister en ik zijn fan van vakwedstrijden. Het geeft meer waardering aan het vakmanschap en laat zien dat jullie passie hebben voor jullie vak."

Het provincieteam de Zuid-Holland Hawks bestaat uit leerlingen van het Wellantcollege Boskoop, Edudelta College Middelharnis, het Walburg College Zwijndrecht, het Grafisch Lyceum Rotterdam, Schoonhovens College, Horeca Vakschool Rotterdam en het Griendencollege uit Sliedrecht. Naast de winnaars afkomstig van deze scholen, werden ook de winnaars van de Junior VakkanjerWedstrijden, een initiatief van TechniekTalent.nu, gehuldigd.

In 2015 wordt Skills Talents voor de tiende keer georganiseerd. Alle vmbo-scholen in Nederland kunnen deelnemen. Ook op het mbo kan worden meegedaan aan vakwedstrijden. In allerlei beroepen kan de strijd worden aangegaan om nationaal kampioen te worden in een vakgebied en is er kans om Nederland te mogen vertegenwoordigen op Europees (EuroSkills) en wereld (WorldSkills) niveau. Op deze manier maakt deze lichting vmbo'ers kans om in 2018 deel te nemen aan EuroSkills in Budapest, Hongarije.

Met vakwedstrijden willen Skills Netherlands, de onderwijsinstellingen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het belang van vakmanschap benadrukken en jongeren stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.

De Sliedrechtse wethouder Theo den Braanker is trots op het team: ,,Ik ben trots op de leerlingen die deze mooie prestatie hebben geleverd! Ze mogen trots op zichzelf zijn, want ze zijn in hun vakrichting de besten van Nederland. En natuurlijk is het goed om te zien dat we in Sliedrecht een middelbare school als het Griendencollege hebben, die leerlingen met zo'n kwaliteit opleiden voor de arbeidsmarkt."

advertentie
advertentie