22 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Hoi, De printversie is 2000 tekens. De highlight mag online! Fotobijschrift: De kraan graaft laag voor laag grond weg op het terrein van Het Plaatje, de heren in de blauwe overalls verrichten ondertussen met meetapparatuur de bodemscans. Caroline

Geen explosieven gevonden bij Plaatje

SLIEDRECHT - Al bijna acht weken verricht Van den Herik onderzoek op het bouwterrein van Het Plaatje op zoek naar mogelijk explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de bouwvak, over ruim een week, verwacht het bedrijf hier klaar mee te zijn. Tot nu toe is er nog niets gevonden, vertelt een toezichthouder van Van den Herik ter plekke. ,,Nog geen granaat.”

Door Caroline Voorbergen

In de afgelopen weken is er steeds, laagje voor laagje, grond weggehaald op het bijna twee hectare grote terrein. Na elke laag verrichtte Van den Herik bodemscans uit om mogelijke explosieven op te sporen. De werknemers van het Sliedrechtse bedrijf zijn nu bezig met de laatste vierkante meters.

Ondertussen is en wordt er tegelijk gewerkt aan bodemsanering en het bouwrijp maken van de grond.

Otto Verschoor van ROM-D, het regionale samenwerkingsorgaan dat de ontwikkeling van het Plaatje op zich neemt, is niet verbaasd dat er nog geen grote explosieven zijn gevonden. ,,We weten allereerst vrij goed om welke munitie het mógelijk kan gaan. Het is bekend waar de geallieerden op die eerste januari in 1945 mee gebombardeerd hebben in de haven. Dat is een licht type explosief met een ongevoelig ontstekingsmechanisme. En we wisten ook dat het terrein er niet vol mee zou liggen, als er al iets ligt. Toch hebben we zo'n grondig bodemonderzoek laten uitvoeren is puur om een mogelijk risico uit te sluiten. Er gaan namelijk wel maar liefst 900 heipalen de grond in.”

Volgens de planning is het onderzoek over een week afgerond. ,,Tenzij er natuurlijk toch nog wat wordt gevonden”, zegt Verschoor.

De kosten van het vooronderzoek en de opruimwerkzaamheden zijn vooraf geraamd op 1.136.300 euro. Het Rijk dekt 70 procent van die kosten. De overige kosten en eventuele meerkosten komen voor rekening van ROM-D.

ROM-D levert in 2015 de bouwrijpe grond aan de bedrijven Scheepswerf Boer, BinnenVaart OntwikkelingsCentrum en het Zuid-Afrikaanse Cape Global International Developments (PTY) LTD, die vervolgens het terrein gaan bebouwen en in gebruik nemen.

advertentie
advertentie