Afbeelding

Ook Sliedrecht luidt kerkklokken

23 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Op deze dag van nationale rouw zullen ook in Sliedrecht vanmiddag de kerkklokken worden geluid. Om 15:55 uur, vijf minuten voor de aankomst van de landing van de eerste vliegtuigen met de slachtoffers van de vliegramp, zet de Grote Kerk in. Daarna volgen de Maranatha, Boaz, Gereformeerde, Katholieke en Vrijzinnigen kerken. Aansluitend aan het luiden van de klokken volgt één minuut stilte.

Burgemeester Bram van Hemmen roept iedereen in Sliedrecht op om vandaag de vlag halfstok te hangen en gevolg te geven aan de minuut stilte. ,,Dat is het minste wat we voor de slachtoffers kunnen doen als eerbetoon ten teken van verbondenheid met de slachtoffers en hun nabestaanden."

De traditionele Paardenmarkt in Alblasserdam krijgt vandaag een soberder uitvoering. Tijdens de markt en de wielerronde zal geen muziek worden gedraaid.

Vandaag worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen. Ze komen aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher bij aanwezig. Na de landing van de twee militaire vliegtuigen, waarschijnlijk rond 16.00 uur, klinkt op Eindhoven een trompetsignaal. Daarna volgt de minuut stilte.

Een dag van nationale rouw komt zelden voor in ons land. De laatste keer was in 1962, na de dood van de voormalige koningin Wilhelmina. Ook in februari 1953 rouwde Nederland collectief, toen vanwege de watersnoodramp. In 1934 waren er rouwdagen bij de uitvaarten van koningin Emma en prins Hendrik.

advertentie
advertentie