'Niet alle wateroverlast te voorkomen'

24 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht heeft het afgelopen jaar tien meldingen binnengekregen over wateroverlast in Baanhoek-West. Dat zegt de gemeente in antwoord op de vragen die de fracties SGP-ChristenUnie en PRO Sliedrecht hierover hadden gesteld. De klachten varieerden van 30 centimeter water in kruipruimtes, tot water op straat en split (steengruis) op de weg. Ook heeft er water in de liftschacht van de Blauwe Lis gestaan, maar dit probleem is opgelost, laat de gemeente weten.

De nieuwbouwwijk Baanhoek-West kent een waterafvoersysteem zonder putten en riolering. Het hemelwater wordt direct via de bestrating en de bodem afgevoerd naar het oppervlaktewater. Dit werkt niet altijd naar behoren, volgens de bewoners. De gemeente zegt in antwoord op de vragen van de twee fracties nog niet te werken aan een specifiek onderhoudsplan omdat ,,er nog weinig ervaring is opgedaan met waterpasserende bestrating". Wel is een onderdeel van het reguliere onderhoud het schoonzuigen van de voegen tussen de tegels en deze opnieuw vullen met split. De gemeente overweegt de frequentie hiervan op te voeren naar één maal per jaar. ,,Dit betekent wel meer overlast door split op de weg, wat vooral in de bochten gevaarlijk kan zijn."

De gemeente benadrukt dat niet alle wateroverlast voorkomen kan worden. ,,Bij flinke regenbuien kunnen plassen ontstaan, met name op het grensvlak van de rijweg en de parkeervakken. Dit komt omdat de trottoirs en de parkeervakken niet waterpasserend zijn en afwateren naar de rijweg. Deze overlast is altijd tijdelijk van aard."

Ook wijst de gemeente op de verantwoordelijkheid van de bewoners. ,,Ondanks bebording en informatievoorziening wordt er regelmatig tuingrond op de bestrating gestort. Hierdoor raken de voegen tussen de straatstenen verstopt waardoor de voegen onvoldoende water doorlaten."

Wat betreft de overlast in de kruipruimtes adviseert de gemeente de bewoners de drainage regelmatig door te spuiten. ,,In Baanhoek-West wordt het hemelwater van de daken via goten in de tuin naar de bestrating afgevoerd. Als dit systeem verstopt zit of delen van deze goot verwijderd worden loopt het water van het dak direct in de grond naast de woning waardoor het eerder de kruipruimte bereikt", licht de gemeente toe.

Projectontwikkelaar Bouwfonds heeft maatregelen getroffen tegen de problemen en heeft aangegeven sindsdien geen klachten meer binnen te krijgen.

advertentie
advertentie