Verheij doet mee aan 'Vergroot de Hoop'

29 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Verheij Integrale Groenzorg doet mee aan de landelijke actie Vergroot de Hoop. Een initiatief waarmee zoveel mogelijk snoeisel van de Taxushaag wordt ingezameld. In de jonge twijgen van deze haag zit namelijk baccatine, een basisgrondstof voor chemotherapie. ,,Zonde om dit weg te gooien dus, zegt Dirk Bos, commercieel adviseur bij Verheij. ,,We hebben in een paar weken tijd toch al meerdere behandelingen mede mogelijk gemaakt."

Door Caroline Voorbergen

Verheij doet deze zomer voor het eerst mee. ,,Vergoot de Hoop heeft in eerste instantie alle gemeentes van Nederland aangeschreven mee te doen. Toen wij enkele weken geleden hoorden van dit initiatief hebben wij zelf contact opgenomen met de vraag of we ook een bijdrage konden leveren. In ons geval kon dat, omdat er heel veel snoeisel bij ons binnenkomt."

Op het terrein van de Sliedrechtse hovenier staan verzamelbakken van een kuub klaar, speciaal voor het snoeisel van de taxus. Eén kuub is goed voor één chemo-behandeling. ,,In een paar weken tijd hebben toch al meerdere van die bakken kunnen overdragen aan Vergroot de Hoop. Mooi idee toch?! En voor ons een kleine moeite", zegt Bos.

De medewerkers van Verheij moeten nu één extra handeling verrichten bij het snoeien. Ze leggen een zeil op de grond langs de haag zodat de jonge twijgen daar op vallen. ,,Normaal lieten we het gewoon op de grond vallen en veegden we de boel bij elkaar, maar nu is het zaak dat het snoeisel echt schoon blijft. Dus zonder zand of vuil."

Ook particulieren die op deze zorgvuldige manier hun Taxushaag hebben gesnoeid kunnen dit groen inleveren bij Verheij aan de Kweldamweg 49. ,,Het gaat alleen om de jonge twijgjes van maximaal een jaar oud. Alleen in die naaldjes zit de bruikbare stof baccatine", licht Bos toe.

Het gaat ook uitsluitend om de Taxus baccata, een conifeersoort die van nature voorkomt in Europa, maar in het wild erg zeldzaam is geworden. In Nederland wordt de plant traditioneel heel veel gekozen als haag. ,,Wij zijn dus dé uitverkoren regio om deze basisgrondstof voor chemotherapie te verzamelen. We mogen geen snoeisel verloren laten gaan. Elke meter snoeisel telt", schrijven de initiatiefnemers op hun website vergrootdehoop.nl.

De actie loopt tot eind augustus. Na die datum wordt de Taxus immers niet meer gesnoeid.

advertentie
advertentie