Pa Modou Camara uit Gambia weer in Sliedrecht.Deze keer als kankuran.

19 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De djembé-en balofonspeler uit West-Afrika is weer in het land.

Geïnspireerd door de menselijke standbeelden, zoals die op de Dam in Amsterdam, heeft hij ditmaal een outfit van de kankuran meegebracht.

De kankuran is een belangrijke figuur binnen de Westafrikaanse mandinka-cultuur. Hij verschijnt tijdens de periode wanneer kleine jongens besneden worden. Deze periode geldt tevens als inwijdings-ritueel. Wanneer zo'n besnijdenisritueel plaatsvindt wordt bepaald door maraboets (magiërs). De kankuran trekt door het dorp of het woud, op zoek naar groepen jongetjes die onlangs zijn besneden en minstens een maand bij elkaar blijven tot de wond genezen is.De ganse dag trommelen en zingen ze om de moed erin te houden. De kankuran heeft altijd twee machetes bij zich, die hij steeds boven zijn hoofd tegen elkaar slaat. Hij maakt daarbij gillende geluiden. 's Avonds wanneer de jongens rondom een vuur zitten, komt hij langs en maakt een wilde dans om de eventuele boze geesten te verjagen.

Wat betreft de Eco-lodge Sliedrecht-Tanji. Het huis is klaar alleen de afwerking binnenshuis laat nog op zich wachten vanwege de crisis. Als alternatieve bron van inkomsten heeft Pa Modou vorig jaar een bananenplantage aangelegd, die er prachtig uitziet en zeer goed door de hele familie wordt onderhouden.

Pa Modou dankt alle Sliedrechtenaren hartelijk voor hun bijdragen.

advertentie
advertentie