'Een grote uitdaging voor een goed doel'

26 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Lianne Groeneveld is in training. Over een half jaar moet ze een halve marathon zien uit te lopen in Thailand. Een flinke opgave voor iemand die tot voor kort nog geen meter hard liep. ,,Ik zal boven mezelf uit moeten stijgen." Een uitdaging die ze aangaat om kwetsbare kinderen in Thailand te ondersteunen en hen een boodschap van hoop te brengen.

Door Caroline Voorbergen

De 24-jarige Lianne heeft zich enkele maanden geleden al opgegeven voor de Vrouwenmarathon in Thailand, georganiseerd door de christelijke kindsponsororganisatie Compassion. ,,Wij sponsoren al een tijdje een kindje via Compassion. Toen ik in de nieuwsbrief las ik over de Vrouwenmarathon dacht ik meteen 'gaaf, dat wil ik'."

Opvallend voor iemand die nog nooit een meter hard had gelopen. Voor Lianne juist een reden te meer om mee te doen. ,,Het is nu een extra grote uitdaging. Ik ben jong getrouwd en kreeg al snel twee kinderen. Daardoor heb ik bijvoorbeeld nog nooit gevlogen. Dus dit wordt sowieso een ervaring die ook voor mijn eigen ontwikkeling belangrijk is."

Dat is zeker niet de enige reden waarom Lianne begin januari met 50 andere vrouwen naar Thailand vliegt. ,,De christelijke boodschap van Compassion spreekt me ook aan. We willen die kinderen hoop geven en Gods liefde brengen."

De marathon vindt plaats in het grensgebied van Thailand en Myanmar. Aan de Thaise kant van de grens leven meer dan 112.000 vluchtelingen uit Myanmar, die in hun eigen land werden vervolgd door de overheid. Maar ook in Thailand worden ze niet erkend. De vluchtelingen hebben geen rechten, mogen geen eigendom hebben en kunnen zelden werk krijgen, waardoor ze in extreme armoede leven. Compassion heeft dertien projecten langs de grens waar enkele duizenden kinderen uit zowel Thailand als Myanmar worden ondersteund. ,,Het gaat met deze reis niet alleen om de marathon. We gaan ook verschillende projecten bezoeken, zoals een naaiatelier voor vrouwen. Met het geld dat we ophalen met de marathon kunnen we deze vrouwen naaimachines geven, waarmee ze voor een inkomen kunnen zorgen", legt Lianne uit

De Sliedrechtse staat voor de uitdaging, naast het uitlopen van de marathon, om 2500 euro in te zamelen en vijf adoptieouders te werven voor een sponsorkindje. Daartoe heeft ze al een keer een high-tea georganiseerd en in november wil ze een kledingruil houden. Mensen die geld willen doneren kunnen dit doen via de website www.compassionmarathon.nl (tabblad 'lopers').

En die andere uitdaging, de 21 kilometer uitlopen? ,,Dat wordt zwaar. Hardlopen is niet echt mijn ding." Toch heeft ze er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. ,,Misschien dat ik het hier niet in de benen heb, maar als je daar door het hele dorp wordt aangemoedigd krijg je vast die extra power die je nodig hebt om de finish te halen."

advertentie
advertentie