College gaat (het) gewoon doen

2 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - "We komen naar de inwoners toe, gaan de wijken in. We willen duidelijk zijn, draaien niet om lastige vragen heen. We denken in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. We gaan meer doen met sociale media. We willen knopen doorhakken, vaart maken. We willen Sliedrecht op de kaart zetten." Dit zijn de ambities die het college van burgemeester en wethouders formuleert in het uitvoeringsprogramma dat dinsdag werd gepresenteerd.

Door Caroline Voorbergen

Mooie woorden, die - zo belooft het college - ook omgezet worden in daden. ,,Want 'Gewoon doen!' is ons motto de komende vier jaar", zegt burgemeester Bram van Hemmen. ,,Gewóón doen!, omdat dat past bij de nuchtere manier waarop we in Sliedrecht met elkaar omgaan. Gewoon dóen!, omdat we aan de slag gaan, omdat we vinden dat veel dingen anders kunnen en moeten."

Van Hemmen geeft twee voorbeelden die met zijn portefeuille te maken hebben. ,,Om de veiligheid in Sliedrecht te vergroten willen we meer de wijk in gaan. Woninginbraak bijvoorbeeld kun je beter bestrijden als iedereen meekijkt. Horen, zien en aanpakken. Maar het gevoel van veiligheid vergroten kan ook met verlichting, of door struiken te verplaatsen. Daarom willen we regelmatig - samen met politie, brandweer en buurttoezicht - in gesprek met bewoners. Wat zijn de zorgen, wat kunt u doen, waar kunnen wij bij helpen?"

Kinderraad

Zijn tweede voorbeeld is een, zoals hij zelf zegt, ,,hele leuke maar met een serieuze ondertoon". Sliedrecht krijgt een kinderraad en jeugdburgemeester. In de raad nemen per school twee bovenbouwleerlingen zitting. Zij gaan zelf de onderwerpen agenderen waar ze over willen vergaderen. ,,We praten veel óver de jeugd en te weinig mét de jeugd. Uit deze kinderraadsvergaderingen zullen we kunnen opmaken wat hen werkelijk bezighoudt", zegt Van Hemmen. ,,Maar ook zullen de kinderen ervaren dat er keuzes gemaakt moeten worden met beperkt budget. Dat er naar oplossingen gezocht moet worden." Van Hemmen is er zeker van dat uit de kinderraad toekomstige raadsleden voort zullen komen.

Maritiem festival

Het motto 'gewoon dóen' slaat volgens wethouder Hans Tanis zeker ook op de grote projecten in Sliedrecht, zoals het Winklerplein, het Watertorenterrein, de Kerkbuurt en het recreatief Knooppunt. Het college wil extra ambtelijke capaciteit investeren om deze projecten vlot te trekken. ,,We moeten keuzes maken. Welke plannen zijn nog haalbaar, welke moeten we aanpassen aan deze tijd en welke kunnen beter in de ijskast?", licht Tanis toe.

Tanis vindt het verder belangrijk dat Sliedrecht beter op de kaart wordt gezet. Daartoe wil hij een Stichting Promotie Sliedrecht in het leven roepen, die lopende activiteiten meer onder de aandacht brengt en initiatieven op elkaar afstemt. ,,Sliedrecht moet meer kracht en trots uitstralen."

Dat Sliedrecht trots is op de baggerindustrie mag in 2015 weer tot uiting komen in een nieuw Maritiem Festival. ,,De gemeente zal bij de eerste editie een sturende rol hebben, zodat het ook echt van de grond komt. In de jaren daarna hopen we dat mensen uit de samenleving en het bedrijfsleven de regie overnemen."

Bootjeshelling

Wethouder Hanny Visser kwam ook met een concreet voorbeeld uit haar portefeuille van 'gewoon dóen'. ,,Voor de zomer van 2015 heeft Sliedrecht een bootjeshelling", is haar toezegging. ,,We praten er nu al jaren over. Sliedrecht wil het, de raad wil het, dan wil het er bij mij niet in dat het niet kan in een dorp waar we zo verbonden met het water leven." Ze gaf toe dat een bootjeshelling aan de rivier tot 2030 geen optie is door de geplande ophoging in het kader van het Deltaprogramma. ,,Dus zoek je naar andere mogelijkheden." Die heeft Visser gevonden in de vorm van een een 'davit', oftewel een soort bootlift die in de haven aan de wal van het gemeentekantoor komt te liggen.

Volgens wethouder Len van Rekom is de bootjeshelling een mooi voorbeeld waarmee het college laat zien in mogelijkheden te denken in plaats van onmogelijkheden. Binnen zijn eigen portefeuille wil hij datzelfde bereiken met de Dijkvisie. ,,Het dijklint is van grote cultuurhistorische waarde. Maar als je nu de Rivierdijk bekijkt zie je ook veel rotte kiezen en niet altijd even fraaie nieuwbouw. Toch moet het mogelijk zijn hier ruimte te creëren voor nieuwe initiatieven, die bij voorkeur bij de burgers vandaan komen." Van Rekom wil eind 2015 tot een breedgedragen Dijkvisie komen na nauw overleg met bewoners en wijkplatform.

Cultuuromslag

,,Kortom, er zit hier een heel ambitieus college", vat wethouder Theo den Braanker tot slot de woorden van zijn collega's samen. ,,Aan mij de taak als portefeuillehouder personeel en organisatie ervoor te zorgen dat het ambtelijke apparaat aansluiting vindt bij deze cultuuromslag." Den Braanker staat voor meer uitdagingen de komende vier jaar. Hij noemt er nog twee. ,,We gaan vaart maken met de Staatsliedenbuurt. Een project waar veel emoties en gevoeligheden bij komen kijken. Ik zie het als een mooi proces dit goed te matchen met de wensen van Tablis en de gemeenteraad." Zijn tweede voorbeeld betreft het verkeersbeleidsplan. ,,Er is veel opgeknapt deze zomer, maar is nog genoeg te verbeteren. Vooral de aansluiting van Baanhoek-West op de A15 moet nu snel aangepakt worden."

advertentie
advertentie