Sporthal grote stap dichterbij

24 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - "Hoopvol. Positief. We zijn heel ver." Dat zijn de woorden die wethouder Len van Rekom gebruikt als antwoord op de vraag naar de haalbaarheid van de nieuwe sporthal aan de Benedenveer. Aanstaande dinsdag bespreekt de gemeenteraad de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met de nieuwe Stichting Sportaccommodatie Benedenveer (SSB).

Door Caroline Voorbergen

Die gemaakte afspraken betreffen met name de financiën. Op dat gebied zijn volgens Van Rekom grote stappen gezet. SSB, die de sporthal zal bouwen en exploiteren, krijgt eenmalig 2.257.000 euro van de gemeente voor de bouw. Daarmee blijft de jaarlast voor de gemeente onder de 120.000 euro, wat één van de randvoorwaarden van de raad was. Dat dit gelukt is, noemt Van Rekom "een wereldprestatie".

De gemeente zal de niet-bouwrijpe grond verkopen aan SSB tegen taxatiewaarde. Verder staat de gemeente garant voor de huur van 750 uur per jaar voor schoolgym. Ook staat de gemeente borg voor de lening bij de bank en neemt de gemeente het verschil in rentekosten voor haar rekening als het rentepercentage hoger is dan 3,75 procent tot een maximum van 4 procent.

De gemeente geeft toe dat er financiële risico's zijn verbonden aan het project maar dat deze eventueel op te vangen zijn.

Extra kostenpost

Een financiële tegenvaller is de beëindiging van de huur van kantine De Stoeprand door Sliedrecht Sport. Dit brengt mogelijk een extra kostenpost met zich mee van maximaal 140.000 euro. De gemeente moet namelijk de investering in het gebouw, vaste inventaris en vooruitbetaalde huur terug betalen aan Sliedrecht Sport. Mogelijk kunnen (een deel van) deze kosten terugverdiend worden via een nieuwe exploitant. Die is nog niet gevonden, maar de gemeente heeft een oproep gedaan en Van Rekom kon melden dat er al gegadigden zijn. Toch wijst hij de gemeenteraad erop dat het risico bestaat dat de nieuwe exploitant niet gevonden wordt.

Bovengenoemde afspraken zijn onder voorbehoud, afhankelijk van het besluit van de gemeenteraad. De raadsleden laten zich dinsdag 30 september informeren over de voorstellen en nemen eind oktober een besluit. De gemeente heeft de rest van dit jaar nodig om alle afspraken fiscaal en juridisch in de juiste vorm te gieten. De komende maanden wordt ook bekeken of de tennisvereniging SLTC inpasbaar is in de plannen. De oplevering van de sportaccommodatie is gepland in 2016.

advertentie
advertentie