Nieuwe regels verhuur van tafel

24 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - De gemeenteraad heeft dinsdagavond de door het college voorgestelde huisvestingsverordening grotendeels van tafel geveegd. Dat betekent dat er geen doorslaggevende nieuwe regels komen voor verhuur aan arbeidsmigranten in Sliedrecht. Het maximaal aantal personen per woning blijft vier, en niet zes zoals het college wilde.

Door Caroline Voorbergen

Het college van B en W wilde met de huisvestingsverordening meer ruimte creëren voor professionele verhuurbedrijven als HomeFlex door zes arbeidsmigranten toe te staan in grotere woningen, die daarvoor door de gemeente geschikt zijn bevonden. Het CDA was er niet van overtuigd dat dit kon zonder aantasting van het woon- en leefklimaat in Sliedrecht. De fractie diende een amendement in dat dankzij de steun van PRO Sliedrecht en de PvdA een meerderheid kreeg. Met deze wijziging op de verordening blijft het maximaal aantal arbeidsmigranten per woning vier.

De raad dwong vervolgens een tweede aanpassing af. In de oorspronkelijke tekst van de verordening staat dat maximaal 3 procent van het Sliedrechtse huizenaanbod aangeboden mag worden voor verhuur. Daarbij mogen de gebouwen van Tablis niet meegeteld worden. De meerderheid van de raad wil nu dat deze uitzondering ook geldt voor andere woongebouwen. Dit om te voorkomen dat straten met hoogbouw extra worden belast. Concreet betekent het dat er in totaal minder Sliedrechtse huizen beschikbaar komen voor verhuur, dan het college had gewild.

De raad dwong dinsdag tot slot nog af dat de nu overeengekomen verordening (wat daar van over is) pas in gaat als alle lopende klachten zijn afgehandeld en dat die slechts geldt tot 1 januari 2015. Dan treedt namelijk een nieuwe huisvestingswet in werking, waardoor bestaande verordeningen op dit terrein komen te vervallen. De nieuwe regels zullen derhalve op papier nauwelijks een rol van betekenis spelen. In de praktijk kan het besluit van de raad toch grote impact hebben, lichtte portefeuillehouder Len van Rekom na afloop van de vergadering toe. ,,Sliedrecht geeft hiermee een signaal af aan professionele verhuurders. Ik sluit niet uit dat zij zullen concluderen dat verhuur in Sliedrecht niet meer rendabel is en dat zij hun biezen pakken. De verhuur door particulieren zal dan toenemen en daarmee ook de overlast. Dan ben je dus verder van huis. Een bedrijf als HomeFlex neemt bijvoorbeeld een groot deel van de handhaving op zich. Als wij dit als gemeente straks overal zelf moeten doen brengt dat flink wat extra kosten met zich mee", vreest de wethouder. Toch legde hij zich nuchter bij de aanpassingen in zijn voorstel neer. ,,Dit is wat de raad in al haar wijsheid heeft besloten en de raad bepaalt de kaders waarbinnen ik werk."

advertentie
advertentie