Strijd om hond in Rijdende Rechter

26 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - De Rijdende Rechter had deze week weer een zaak met een Sliedrechts tintje in de uitzending. Dit keer moest Sliedrechter Ton van der Hel zich verdedigen tegenover aanklager Marja van Dalen uit Sint Oedenrode. De strijd ging om een Roemeense adoptiehond.

Van der Hel is voorzitter van Dogadoptions Nederland, een stichting die adoptiegezinnen zoekt voor Roemeense straathonden. Van Dalen had zo'n hond geadopteerd bij deze stichting. Na een jaar bleek hij een erfelijke aandoening aan de heupen te hebben waarvoor hij geopereerd moest worden, een ingreep van 3500 euro. De baasjes kregen dit geld niet bij elkaar en zagen ,,tot hun grote verdriet" geen andere oplossing dan de hond in te laten slapen. Van der Hel ging hier niet mee akkoord en nam de hond terug, liet de operatie uitvoeren op kosten van de stichting en liet de hond revalideren bij een opvanggezin. Toen de hond weer in orde was wilde Van Dalen de hond terug, maar daar voelde Van der Hel niets voor. ,,De meerderheid van mijn bestuur is er niet van overtuigd op dat zoiets in de toekomst nooit meer zal gebeuren", legde hij in de uitzending uit. ,,Hij is beter af in het gastgezin. Daar willen ze hem graag houden."

Van Dalen schakelde Mr. Visser in om de hond terug te eisen. Dat lukte. De rechter gaf haar gelijk. Dogsadoptions had haar ,,een hond met gebreken" verkocht en net als bij een consumptieproduct moet de verkoper dan de kosten op zich nemen, oordeelde de rechter.

Ook dierendeskundige Martin Gaus kwam er in de uitzending aan te pas. Hij werd geraadpleegd om te kijken hoe de hond nu reageerde op het gezin van Van Dalen en op de nieuwe hond die zij in de tussentijd erbij hadden gekregen. Gaus voorzag geen problemen.

Het vonnis van de rechter luidde dat de hond terug moest naar Sint Oedenrode. Van der Hel heeft zich hier aan gehouden. De tijd heeft hem uiteindelijk toch in zekere zin gelijk gegeven. Stichting Dogsadoptions heeft laten weten dat de hond na korte tijd toch weer terugkwam. Hij bleek niet goed op te kunnen schieten met de nieuwe hond. Zo is hij toch terecht gekomen op de plek waar Van der Hel hem het liefst zag: bij het opvanggezin dat zijn revalidatie begeleidde.

De uitzending, waarop honderden reacties kwamen van voor- en tegenstanders van de uitspraak, is terug te zien via Eerstehulpbijrecht.nl.

advertentie
advertentie