Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Raadspraat

Wonderen bestaan niet!

31 december 2020 om 15:26 Column Dossier Chemours

Op de valreep ben ik voorzitter geworden van de PvdA afdeling Alblasserwaard-Zuid, een fusie van Hardinxveld, Papendrecht en Sliedrecht. Daardoor ontstaat een steviger fundament om groter te groeien en om – ook in de regio – meer invloed uit te oefenen. Of we wonderen kunnen verrichten zal de tijd leren, want – net zoals de meeste sociaal-democraten – geloof ik niet zo in wonderen.

Wel zeker is, dat we ons stinkende best blijven doen om misstanden uit te bannen, om een goed vangnet te hebben voor mensen, die ‘ergens-de-boot-gemist-hebben’. Maar ook om betaalbare woningen te realiseren. Er wordt in Alblasserwaard-Zuid veel gebouwd, maar het woordje ‘betaalbaar’ staat niet echt in het woordenboek van de meeste bestuurders. Ook in de strijd tegen de kankerverwekkende uitstoot van Chemours kan een grotere PvdA afdeling meer gewicht in de schaal leggen.

En zo zijn er ‘langs onze gezamenlijke rode dijk’ meer onderwerpen, die afstemming verdienen tussen de drie dorpen, zoals reclamemasten langs de A15. Aan de westkant van Hardinxveld staat er al één en nu komt er – tot ons aller verrassing en verbazing – 100 meter verder in Sliedrecht nog zo’n ding te staan.
Nou ja, achteraf – als je de spreekwoordelijke koe in zijn achterste kijkt – is de verrassing en verbazing eigenlijk verrassend en verbazend, want die mast stond in 2013 al heel klein in het bestemmingsplan met de onbegrijpelijke code SBA-RCM 2.


Van links tot rechts, van groen tot geel (en rood) hebben we dat allemaal over het hoofd gezien, net zoals de aankondiging – begin 2019 – in De Merwestreek. Maar ja, die is niet voor niets gestopt en werd blijkbaar inderdaad weinig gelezen. Helaas, achteraf!

Nu zitten we met de gebakken peren, waar we – zoals sommigen onterecht doen – niet alleen ‘Ton de Patatbakker’ de schuld van kunnen geven. Die bakt overigens geen patat maar ‘frites’, zoals hijzelf zegt, maar het verschil kan ik u helaas ook niet uitleggen.
Dat bestemmingsplan is in 2015 al goedgekeurd en die SBA-RCM 2 staat er inmiddels. Het enige wat we nu nog kunnen doen is ‘handhaving’ op lichtsterkte, op snel wisselende beelden, want daar zijn de regels duidelijk in.
SBA-RCM 2 afbreken is onhaalbaar, maar exploitanten moeten wel de regels naleven en daar gaan we ons – samen met andere partijen – vol voor inzetten. Als het ding straks brandt kunnen we – met onze telefoons – feilloos een paar minuten reclame vastleggen en – bij overtreding – aandringen op handhaving.

Tja, ‘de ezel en de steen’, daar stoten we ons geen tweede keer meer aan! Bij vragen, kritiek, wensen, ik zou zelfs zeggen ‘bij gezeur’, neem contact op met uw partij of een u bekend gemeenteraadslid en vraag ‘hoe het zit’ of ‘wat eraan gedaan kan worden’.
Wonderen bestaan niet, maar Sliedrecht is een prima dorp, dat eigenlijk best wel een wonder verdient!

[Joop Keesmaat

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie