Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Dé Waarheid

5 februari 2021 om 15:41 Column

Ik weet niet meer wat Dé Waarheid is en dat wordt steeds erger. Vroeger dacht ik dagelijks Dé Waarheid te lezen in de gelijknamige communistische krant, maar sinds Glasnost, Perestrojka en de val van de communistische Sovjet Unie, bleek Dé Waarheid vloeibaar en ongrijpbaar te zijn.

Die overtuigde communistische regeringsleiders in het Oostblok bleken – tot mijn grote verdriet – gewoon hun eigen zakken eerst te vullen. Andere tijden braken aan met markt-economie als nieuwe waarheid. Ik geloofde er weer in, maar uiteindelijk bleek, dat leiders van partijen met veelal het woord ‘democratie’ in hun naam, ook gewoon hun eigen zakken eerst vulden. Wederom legden ook die politieke leiders uit – met meel in de mond en Teflon of PFOA op hun gladde rug – dat hun oplossing het beste was voor ons land, stad of dorp. Een tweede reden, waarom ik zo’n hekel aan Teflon en PFOA heb.

Maar wat is Dé Waarheid? Ook uw ‘favoriete’ columnist weet het niet en zal ook niet zeggen, dat Dé Waarheid in mijn columns staat, maar wel eerlijke feiten.

Onlangs verscheen een persbericht over de nieuwe RIGO woningmarkt-analyse, waaruit – volgens ons college – blijkt, dat er grote behoefte is aan woningen in het duurdere en nog hogere segment en dat we toch echt minimaal 2500 woningen moeten bouwen, waarvan 1250 ‘over het spoor’.


Ik had datzelfde RIGO rapport ook gelezen en schrok van die ‘college-waarheid’, want er staat ook gewoon in, dat Sliedrecht tot 2040 met maar 500 gezinnen groeit, dat er momenteel zo’n 700 woningen gebouwd moeten worden, waarvan – nog belangrijker – 210 betaalbare van 200/250.000 Euro voor starters en éénpersoonshuishoudens.


De afgelopen jaren zijn er alleen maar huizen gebouwd van meer dan 300.000 Euro en de plannen ‘over het spoor’ zijn op nog hogere verkoopprijzen gebaseerd. Kortom, ook bouwen over het spoor, lost het betaalbaarheidsprobleem niet op.

Ik zal het netjes zeggen: Of ìk niet kan lezen en rekenen, òf het zou heel misschien kunnen zijn, dat leden van ons college lagere rapportcijfers hadden dan ik. Hetzelfde rekenen-en-lezen-verschijnsel doet zich voor bij windmolens of zonnepanelen. Natuurlijk moeten we wat aan het milieu doen, maar uit de recente Drechtsteden videovoorlichting blijkt, dat zonnepanelen op grote gebouwen 2/3 van de energiestrategie dekken en de rest ruimschoots door zonnepanelen op geluidsschermen langs de Betuwelijn. Dan zijn windmolens niet nodig.

De juiste waarheid moet dus goed onderzocht en besproken worden zonder politieke volksmennerij. Goed luisteren, goed lezen en goed rekenen is dan een eerste vereiste. Regels en ambities zijn goed, maar Dé Waarheid is belangrijker!

[Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie