Kelly Petrie
Kelly Petrie Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Zwerfkapje

26 maart 2021 om 12:05 Column

Als klein meisje had ik er al een grote hekel aan. Een dikke auto werd langs de stoep geparkeerd. De deur van de bijrijderskant werd opengeslingerd waaruit een grote hand volgde die even de inhoud van zijn asbak in de goot dumpte. 10 jaar jong moet ik geweest zijn, maar ik zei er wat van. De man was heel even van zijn à propos. Gooide met een noodgang de portier weer dicht en reed weg.

En er is nog steeds niets veranderd. Nou ja, misschien alleen het afval dan. Want rond supermarkten, bij bushokjes, parken en langs fietspaden. Overal kom ik die blauw met witte krengen tegen. Nee, ik heb het niet over de smurfen.

Het zwerfafval in onze gemeente loopt de spuigaten uit. Door de mondkapjesplicht met de samen veel gebruikte plastic handschoentjes lijkt het soms of dat ik in een aflevering van ER terecht gekomen ben, alleen dan zonder de charmante George Clooney. Op mijn route van een kleine 6 kilometer had ik laatst uiteindelijk 15 mondkapjes verzameld. En omdat we ons frietje of broodje kebab niet meer in de cafetaria zelf mogen nuttigen lijkt het wel een invasie van restafval

Ja, ik voel hem al aankomen: ‘Maar de containers worden te weinig geleegd!’ Nou, dikke vette onzin. Hang een extra afvalzak aan de container of neem het mee naar huis. En als je plastic en groen al netjes in een ander bakje gooit, dan is er daar ook niets aan de hand. Kan die grijze kliko best drie weken mee voordat ’ie vol is. Wat ook helpt: papier bij het oud papier doen. Of gewoon niet meer zoveel wereldgerechtjes uit een pakje kopen en netjes alles opeten wat in je (koel)kast ligt.

En als groot dierenvriend en misschien ver gezocht, maar het risico bestaat dat vogels erin blijven hangen en dat hun pootjes daardoor kapot gaan. Dat zie je bij stadsdui­ven wel eens: dan hebben ze van die lelijk stompjes onder hun lijf.”

Terwijl het heel gemakkelijk is: mondkapjes, handschoenen en gebruikte tissues horen allemaal in het restafval, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Opruimen is één oplossing voor zwerfafval. Maar gedragsverandering is nog veel belangrijker. Een goede maatregel om zwerfafval te voorkomen is statiegeld heffen op flessen en blikjes. Is dit misschien ook een oplossing voor gebruikte mondkapjes?

Mijn wandelingen gaan nu tegenwoordig gepaard met een fotocamera, vuilniszak en een afvalgrijper. Je bent gewaarschuwd!

[Kelly Petrie

Kelly Petrie

advertentie
advertentie