Marlon van den Bos oogst hier haar eigen kiwi's die ze gebruikt voor haar kombucha.
Marlon van den Bos oogst hier haar eigen kiwi's die ze gebruikt voor haar kombucha. prive

Hardinxveldse maakt zelf kombucha

11 april 2021 om 10:05 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM ,,Na al veel erover gelezen te hebben, moet ik zeggen dat ik nogal gecharmeerd was van kombucha”, geeft Marlon van den Bos toe. Ze heeft er even over nagedacht en besloot om dit biologische gezondheidsdrankje zelf te gaan maken. Dat gaat haar zo goed af, dat ze het via Facebook is gaan verkopen. ,,Er is veel belangstelling voor.”

door Esther Coumans

Marlon van den Bos uit Hardinxveld-Giessendam maakt al jaren zelf thuis kefir (een gefermenteerde drank op basis van melk of water, red.). ,,In de winkel is kefir tegenwoordig volop te koop, maar als je het product zelf maakt, is het zoveel lekkerder. Ik verdiep me sowieso graag in gezondheid. Zo hebben we een moestuin, een boomgaard en eten we suikervrij, vegetarisch en maak ik zoveel mogelijk alles zelf. We bakken zelf ons zuurdesembrood. Ik had afgelopen jaar al veel over kombucha gelezen, maar verder wist ik er nog niet zoveel van. Toen we van de zomer met de auto vanuit Portugal reden, zei ik tegen mijn man, ik ga er toch iets mee doen.”

Het zaadje was geplant en Van den Bos zag zoveel raakvlakken met kefir, dat ze er mee aan de slag wilde. Ze kreeg een startpakket en is aan de gang gegaan. ,,Kombucha is een drank op basis van gefermenteerde zwarte of groene thee. Ik gebruik biologische thee in diverse soorten met ieder zijn eigen kenmerkende smaak. Je proeft deze smaken terug in de grondtoon van de kombucha die ik maak. En qua smaken moet je je fantasie de vrije loop laten gaan.”

Het maken van deze drank duurt ongeveer drie weken. ,,Ja, het is een tijdrovend klusje en je moet wel genoeg ruimte hebben, want de potten/flessen moeten op kamertemperatuur staan. Een extra aanrecht zou handig zijn”, lacht ze. ,,Hoe lang de drank staat is heel verschillend, afhankelijk van de temperatuur- en dus een heel proces. Na die eerste fermentatie is de drank friszuur geworden en lichtsprankelend. Hoe langer de drank staat, hoe intenser de smaak wordt. Doordat kombucha een natuurproduct is, is de smaak altijd weer anders en dat maakt het zo interessant. De levende culturen hebben de suikers uit de thee omgezet in probiotica, enzymen,melkzuur, azijnzuur, vitamines en mineralen. Die zijn stuk voor stuk supergoed voor je gezondheid. Kombucha ontgift je lever. Als je dagelijks een glas drinkt, krijgt je lichaam een boost aan weerstand. Kankeronderzoekers hebben ontdekt dat het dagelijks drinken van kombucha de innesteling van kwade (kanker)cellen tegengaat. Kombucha ondersteunen je darmen door de goede probiotica die het bevat. Mensen met darmklachten zouden meer kombucha moeten drinken. Ook werkt kombucha tegen gewrichtsziekten als reuma. Ik hoor van mensen die pijn in hun gewrichten hebben, dat ze er baat bij hebben door dit te drinken.”

VERRASSEND LEKKER Nadat Van den Bos aan het brouwen is geslagen is ze al snel verrast over het resultaat en deelt dit op haar Facebookpagina. ,,De smaak vond ik verrassend lekker maar ook de flessen zelf: je zag de stukjes fruit en dan zo’n kruidentakje ertussen drijven, echt een plaatje. Ik was echt onder de indruk hoe mooi het was en dat wilde ik graag delen”, vertelt ze trots. Ook heeft ze voor belangstellenden proeverijen gehouden, buiten in landelijke setting. ,,Helaas kan dat door de maatregelen nu niet meer, maar als het weer zou kunnen, wil ik zeker weer een proeverij houden om mensen te laten kennismaken met kombucha.”

De Hardinxveldse merkt dat er veel belangstelling voor dit gezondheidsdrankje is. ,,Ik heb het er best druk mee, maar ik vind het ook heel erg leuk om te doen. Mensen kunnen een losse fles kopen of ook een abonnement nemen voor een maand om de drank te proberen. Zo kun je steeds weer andere smaak uitproberen. Op dinsdag en vrijdag bezorg ik aan huis -in een straal van 5 km vanuit Hardinxveld. Ik wil niet te groot uitgroeien, zo commercieel wil ik niet te werk gaan. Belangrijk vind ik het om contact met de klanten te hebben, zodat ik hen kan adviseren over gebruik, bewaren en toepassen. Het fruit, de groenten en kruiden die ik gebruik: dat is zoveel mogelijk eigen teelt of biologisch elders gescoord.”

Geïnteresseerden kunnen op de Facebookpagina van Marlon van den Bos kijken, maar wie geen Facebook heeft, kan haar mailen voor meer informatie op marlonvdbos@solcon.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Esther Coumans

advertentie
advertentie