Ik ga spruitjes, aardappels en gehakt halen, maar kom thuis met magnetronpannenkoeken, omdat een ander deel daar zin in had.
Ik ga spruitjes, aardappels en gehakt halen, maar kom thuis met magnetronpannenkoeken, omdat een ander deel daar zin in had. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Dissociatieve Identiteitsstoornis: mensen die uit meervoud bestaan

25 april 2021 om 14:44 Mensen

GORINCHEM Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS). De aandoening is nog ingewikkelder dan de naam zelf, maar toch zijn er 17.000 Nederlanders mee gediagnosticeerd. Robin* heeft DIS vanuit Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering (VCT) ontwikkeld. Omdat de aandoening met meerdere persoonlijkheden onbekend is, duurde het stellen van de diagnose ruim dertig jaar.

door Suzanne Heikoop

Robin wist vanaf het zesde levensjaar dat er iets aan de hand was. ,,Ik wist dat er meerdere persoonlijkheden in mij leven, maar dat durfde ik tegen niemand te vertellen. Tegen mijn omgeving vertelde ik over de delen alsof ze echt als persoon bestonden. Ik leefde en beleefde met hen, maar niemand wist dat deze personen in mij zaten. Dit heb ik jaren volgehouden, vooral uit schaamte.” Het verhaal kwam eruit toen Robins moeder ernstig ziek werd. ,,Toen dacht ik: ‘straks overlijdt ze en heeft ze nooit geweten dat ik hiermee rondliep.’ Ik heb verteld dat deze personen delen in mezelf zijn en dat ze ook los van elkaar kunnen handelen. Dat verklaarde veel. Ik had wel eens op de klok gekeken om 18.00 uur en een paar tellen later lag ik ‘s avonds laat op bed en was mijn moeder aan het huilen. Eén van de delen had knallende ruzie met haar gehad, maar daar wist ik niets van. Het deel had mijn ‘normale’ bewustzijn uitgeschakeld.”

HEFTIG VERLEDEN Robin heeft een normaal IQ en een afgeronde MBO-opleiding, maar ontwikkelde DIS door een heftig en traumatisch verleden. ,,Je ontwikkelt DIS vrijwel nooit door één incident, mijn problemen hebben zich herhaaldelijk afgespeeld op heel jonge leeftijd. Daardoor heb ik meerdere persoonlijkheden ontwikkeld. De delen gaan van 3 tot 80 jaar oud, zijn man of vrouw en hebben allemaal een eigen identiteit. Het ene deel beschermt me door cynisch te zijn, terwijl het andere deel me juist buiten spel zet als het teveel wordt. Toen ik ooit een operatie onderging onder plaatselijke verdoving, kwam er eerst een deel tevoorschijn dat de artsen stevig te woord stond. Daarna nam een angstig deel het over. Dat schakelde mij volledig uit, waardoor de artsen, als ze niet hadden geweten dat ik DIS heb, hadden kunnen denken dat ik was overleden.”

Toen ik ooit een nieuwe zonnebril ging kopen, heb ik het na 40 monturen opgegeven

Soms is Robin zich niet bewust van de overname door de verschillende delen, op andere momenten is het wel bewust, maar vanaf de zijlijn, waarbij ingrijpen niet mogelijk is. ,,Delen zijn ook wel eens in discussie, wat ik dan hoor in mijn hoofd. Het kan zomaar gebeuren dat ik naar de supermarkt ga voor spruitjes, aardappels en gehakt, maar dat ik thuiskom met magnetronpannenkoeken, omdat een ander deel daar meer zin in had. Toen ik ooit een nieuwe zonnebril ging kopen, heb ik het na 40 monturen opgegeven. Het personeel van de winkel begreep me ook niet. Ook in het ziekenhuis was wel eens onbegrip; ik werd getest op het gebruik van ketamine, een drug die, net als DIS, depersonalisatie en derealisatie kan veroorzaken.”

KENNIS ONTBREEKT Over bijvoorbeeld schizofrenie, bipolaire stoornis, psychose en autisme is veel bekend en daar is ook medicatie voor beschikbaar. Over DIS ontbreekt kennis en de aandoening is alleen met therapie te verzachten. ,,DIS ontstaat, maar is nooit aangeboren zoals autisme dit bijvoorbeeld wel is. Omdat er zo weinig over bekend is, duurt het gemiddeld wel acht jaar voor iemand de juiste diagnose krijgt. Ook ik werd behandeld voor onder andere schizofrenie en bipolaire stoornis, inclusief de medicatie. Toen niets werkte, werd ik opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ik zag er mensen opknappen, maar ikzelf ging juist harder achteruit. Dat veranderde toen ik daar een psycholoog ontmoette die veel ervaring met DIS heeft. Het vermoeden ontstond dat ik DIS heb en de diagnose werd na maanden onderzoek gesteld. Binnen mijn gezin keek niemand ervan op. In therapie wordt gewerkt aan het openbreken van trauma’s en bij een deel van de DIS-patiënten lukt het om alle delen tot één samen te voegen en dus te genezen.”

Robin wil graag dat DIS, vroeger onterecht meervoudige persoonlijkheidsstoornis genoemd, plus de oorzaken meer onder de aandacht komen. ,,DIS kan tot het negende levensjaar ontwikkeld worden door ernstige trauma’s. Wacht dus niet als je vermoedt dat jonge kinderen met serieuze problemen rondlopen. Als ze als kind, als de trauma’s plaatsvinden, al geholpen kunnen worden, is de kans dat ze DIS ontwikkelen minder groot. Niemand hoeft DIS te krijgen. Het is niet aangeboren, het ontstaat. Als je zelf vermoedt dat je meerdere persoonlijkheden in je hebt, doe er dan iets mee. Blijf niet worstelen tot en met je sterfbed, maar zoek hulp.” Robin werkt ook aan een platform voor lotgenoten en mensen die informatie zoeken. ,,Ik werk aan DIS Platform en wil in de toekomst nog veel meer gaan doen. Samen staan we sterker.”

www.displatform.nl

*De naam van Robin is gefingeerd en bij de schrijver bekend.

Esther Coumans

advertentie
advertentie