Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Voetbal is oorlog

24 juni 2021 om 14:31 Column Echt Sliedrechts

Dat zei Rinus Michels 50 jaar geleden net voor de Europacup finale tegen Celtic, die ‘020’ toen met 3-0 won.

Inmiddels raakt heel Europa in de ban van de ontknoping van het Europees kampioenschap voetbal. Gedoodverfde favorieten, zoals Spanje, Portugal en Duitsland hebben inmiddels de nodige steken laten vallen, zodat de afloop nog steeds volstrekt onvoorspelbaar blijft.

Net zo spannend en onvoorspelbaar is het in Sliedrecht met ‘de voetbal’. Niet het edele spelletje zelf, maar meer de laatste ontwikkelingen omtrent de verhuizing van onze plaatselijke voetbalvereniging. Ik kan het niet helemaal meer volgen. Ik heb dus ook (nog) geen mening, maar – na het lezen van de recente berichten in de plaatselijke media – dacht ik wel als eerste aan de woorden van Rinus Michels destijds.

Overigens zei hij toen niet letterlijk ‘voetbal is oorlog’, maar “voetbal is net zoiets als oorlog, wie te netjes blijft, is verloren!” Ook dat kan wel eens op de Sliedrechtse situatie betrekking hebben. Nadat een besluit over de verhuizing van ‘de voetbal’ jarenlang is uitgesteld, lijkt de finale binnenkort gespeeld te worden, waarschijnlijk in Stadion De Rechtbank in Dordrecht. Voor het ‘arbitrale trio van dienst’ wordt dat een lastige wedstrijd met ongetwijfeld veel onoverzichtelijke situaties.

Immers, VV Sliedrecht zelf wil niet meer verhuizen; toch werden door onze vorige – waarnemend – burgemeester afspraken gemaakt over aankoop en grondruil met een grondeigenaar.
Daarop vertrekt de waarnemend burgemeester en werkt de wethouder-van-dienst die overeenkomst verder uit in notariële aktes, die de grondeigenaar vervolgens niet wil tekenen, omdat ze niet in lijn zijn met wat eerder is afgesproken.

De gemeente kondigt vervolgens een gerechtelijke onteigeningsprocedure aan, die – ook niet onlogisch – bij de andere partij woorden als ‘smerig’ en ‘schandalig’ ontlokken.
En ondertussen wil de VV Sliedrecht zelf nog steeds niet verhuizen.


Tja, ‘voetbal is oorlog’, maar ik zou zeggen: Denk aan je bloeddruk en doe gezamenlijk eens ‘een baksie’ bij voormalig burgemeester Dirk van den Borg, die de eerste afspraken maakte en meer duidelijkheid zou kunnen verschaffen.

Ondertussen is John de Mol in ons dorp gesignaleerd met plannen voor een langlopende ‘soap-serie’ over deze kwestie. Zelfs Joop van den Ende en Albert Verlinde bezochten ons mooie baggerdorp, dus ‘VV Sliedrecht, the Musical’ is in ook aantocht. Bij de Engelse ‘bookmakers’ doet de weddenschap ‘voetbal verhuist wel in 2025’ inmiddels 423 keer je inzet.

Ernst Happel zou zeggen: “Kein Geloel, Fussball spielen”, want dáár gaat het toch immers om!

Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie