Afbeelding
Toneelgroep Onder Ons
In Memoriam

Jan Wieman

7 juli 2021 om 16:00 Mensen

‘Nee, Jan is even fitnessen’ of ‘Sorry, ik stond even te stofzuigen en ik hoorde de telefoon niet’. Als je Jan Wieman belde, was het niet vanzelfsprekend dat je hem ook meteen aan de lijn kreeg. Het woord ‘rust’ kwam niet per se voor in het woordenboek van Jan Wieman, correspondent voor Het Kompas Sliedrecht. Fanatiek, dacht ik dan, en nam me meteen voor om ook meer te gaan sporten. 

Deze krant kan niet bestaan zonder correspondenten en Jan was een van de mensen die sinds jaar en dag betrokken was bij de krant. Dan weer wat intensiever, dan weer op een iets lager pitje, maar hij was er altijd bij. Je kon Jan overal heen sturen, of het nu een avond over de omgevingsvisie was, een activiteit op een school, een interview met ‘mister kerst’ Jan Stuy uit de Hugo de Grootstraat of iets over een activiteit van zijn grote liefde toneelgroep Onder Ons: Jan maakte er altijd een mooi en leuk verhaal van. Hij was een fijn mens op wie je kon bouwen, met veel contacten in zijn Sliedrecht en ook als er een gezellige correspondentenborrel was, was Jan van de partij. Ook het afgelopen voorjaar schreef hij veel, ondanks dat hij weer zieker was. Ik vroeg hem regelmatig wat hij wilde, ik wilde hem zijn rust gunnen, maar zeker ook niet passeren. ‘Nee hoor, ik kan wel. Thuis zitten piekeren is ook niets’, vond hij meestal. Het tekende hem als mens: ondanks zijn zorgen en verdriet, herpakte hij zich ook.

Hoewel hij dus al een tijdje ziek was, leek er steeds toch hoop aan de horizon te gloren. Verschillende behandelingen werden ingezet om het leven van Jan beter te maken. In de gekke periode die achter ons ligt, hield hij me vooral telefonisch en via de mail op de hoogte. Het waren fijne gesprekken, waarin het niet alleen over Jan ging, maar waarin hij met al zijn zorgen altijd ook informeerde naar hoe het met míj ging. Des te schrijnender was het dat dat sprankje hoop toch nog plotseling werd weggevaagd: Jan overleed afgelopen zondag 4 juli. Hij werd slechts 73 jaar. Het Kompas Sliedrecht verliest hiermee een goede correspondent en warme collega. Ik wens zijn vrouw Riet, zijn dochters, schoonzoons en kleinkinderen veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

Marjanne Dijkstra, 

Redactie Het Kompas Sliedrecht

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie