Jan en Riet Wieman tijdens een van de jaarlijkse uitjes van Onder Ons
Jan en Riet Wieman tijdens een van de jaarlijkse uitjes van Onder Ons Onder Ons

jan wieman niet meer onder ons

11 juli 2021 om 19:29 Lokaal Deel je nieuws

Afgelopen september was Jan Wieman veertig jaar lid van de Sliedrechts toneelgroep “Onder Ons”.  Naast speler was hij ook ruim 30 jaar de penningmeester van het gezelschap.Helaas viel voor Jan vorige week het doek. Ondanks dat we wisten dat hij ziek was, kwam zijn overlijden totaal onverwachts. Na al die jaren is hij niet meer Onder Ons.

Veertig jaar waarin hij talloze rollen heeft vertolkt. Oud, jong, een Amerikaanse oom, een Arabische prins, chef van de belastingdienst enzovoorts.Welke rol Jan ook toebedeeld kreeg, hij wist er altijd iets schitterends van te maken. Naarmate de repetities vorderden en het toneelstuk steeds meer vorm kreeg zag je ook de rol van Jan veranderen. Jan zou Jan niet geweest zijn als hij zijn rol niet een ondeugende draai gaf om het publiek extra te vermaken of, niet altijd in dank afgenomen, zijn medespelers te verrassen.

Zo speelde Jan eens een vader die met zijn geadopteerde zoontje in een tent in de huiskamer sliep omdat hij bang was dat het kind van hem afgenomen werd door het adoptiebureau. Omdat hij een juffrouw van de kinderbescherming te woord moest staan kwam hij zijn tent uit in een pyjama, een tricot pyjama. Tot vermaak van het publiek, maar tot ontzetting van enkele van zijn vrouwelijke collega’s kwam hij een keer de tent uit met zijn pyjamabroek opgehesen tot aan zijn oksels. Hoe dat er uit zag behoeft geen uitleg maar het zorgde in ieder geval voor commotie.Toen Jan ziek werd en besloot om niet meer mee te spelen was hij wel elke repetitie en uitvoering aanwezig. Achter de schermen was hij dienstbaar waar hij maar kon. Hij gaf allerlei attributen aan, hield in de gaten of de spelers bij de goede opgang stonden en hielp spelers die zich razendsnel moesten omkleden. Ook dat ontpopte zich wel eens in hilarische situaties. Zo was er een speelster die binnen een minuut van jurk moest wisselen. Dat viel niet mee met een microfoontje dat op je wang geplakt zit en een zender op je rug. Jan stond in de startblokken om te helpen en zei:” Hou jij dat ding vast, dan trek ik je jurk uit”.  Helaas was de geluidsman vergeten om dat bewuste “ding” , het microfoontje uit te zetten en kon de zaal meegenieten van deze backstage avonturen.

Helaas zullen we het kostelijke toneelspel van Jan, zijn humor, rust en warmte voortaan moeten missen.Het doek is gevallen, de lichten zijn uit en het wordt stil na het laatste daverende applaus speciaal voor hem.

Inge van Breemen

Toneelgroep Onder Ons

advertentie
advertentie