De zolder van het museum is gewijd aan de Martelaren van Gorcum.
De zolder van het museum is gewijd aan de Martelaren van Gorcum. Gorcums Museum

Gevarieerd aanbod is kracht Gorcums Museum

7 augustus 2021 om 11:06 Kunst

GORINCHEM De afgelopen anderhalf jaar was een bijzondere tijd. Nu alles weer open is en veel mensen ook weer hun vakantie in Nederland zullen doorbrengen, zetten we de lokale musea op een rijtje. Deze week het Gorcums Museum.

door Mirjam de Swart

Nog tot en met 19 september is er een unieke tentoonstelling te zien in het Gorcums Museum: Een monument voor de BKR. Lisette Colijn, conservator van het Gorcums Museum vertelt: ,,Met deze bijzondere expositie bieden we een podium aan 100 kunstenaars met evenveel prachtige kunstwerken die soms al jaren in depots zijn opgeslagen. Het is een unieke inkijk in 40 jaar Nederlandse kunst. Er komen onbekende namen voorbij, maar de expositie toont ook uniek werk van bekende namen als Karel Appel en Co Westerik.”

De expositie geeft een genuanceerd beeld van de omstreden BKR-regeling, vertelt Colijn. ,,Ook belangrijke kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Karel Appel maakte gebruik van de BKR.” Naast de belangrijke rol die de BKR speelde in de ondersteuning van kunstenaars, droeg de regeling ook bij aan het tonen van kunst in de openbare ruimte. Ook stimuleerde de BKR de belangstelling voor beeldende kunst via de kunstuitleen, en kreeg de verkoop van kunst een impuls.

,,De 100 werken die hier tot en met 19 september worden tentoongesteld, verdwijnen na die datum bijna allemaal weer in het depot. Een bezoek aan het Gorcums Museum is dan ook een uitgelezen kans om deze werken te komen bekijken. Ze zijn het zeker waard,” aldus Colijn. 

HUGO DE GROOT En niet alleen de bijzondere expositie van BKR-kunstwerken is reden om een bezoekje aan het Gorcums Museum te brengen. De andere tijdelijke tentoonstelling Recht op verzet is zeker ook de moeite van het bezoeken waard, laat Colijn weten. ,,In deze verrassende tentoonstelling gaan historische prenten en uitspraken van Hugo de Groot een dialoog aan met het werk van hedendaagse kunstenaars.”

,,Vrijwel iedereen kent Hugo de Groot van zijn boekenkist, maar er is veel minder aandacht voor zijn gedachtengoed. Daar willen we met deze tentoonstelling verandering in brengen,” aldus Colijn. ,,In deze expositie worden beelden gekoppeld aan citaten van Hugo. De expositie heeft aandacht voor het gedachtengoed van Hugo de Groot, maar zeker ook voor de hedendaagse problematiek, zoals bijvoorbeeld rondom vluchtelingen of het klimaat. Het is mooi om te zien dat er zeker raakvlakken zijn tussen toen en nu.”

Naast de tijdelijke tentoonstellingen, kent het Gorcums Museum ook twee vaste exposities. De vaste historie- en kunstcollectie bijvoorbeeld. Hier toont het museum een greep uit dit illustere verleden van Gorinchem, met kunst uit verleden en heden, en voorwerpen uit de stadsgeschiedenis. Een goed begin- of eindpunt voor een ommetje door de binnenstad. 

De zolder van het museum is gewijd aan de Martelaren van Gorcum. In 1572 werden negentien geestelijken in Gorinchem opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel (nu Brielle) gevoerd, gemarteld en vermoord. Hun lot vormde een tragisch dieptepunt van de wreedheden die beide partijen tijdens de Tachtigjarige Oorlog begingen.

Het is echt de moeite waard voor jong en oud

Colijn: ,,Ik denk dat een bezoek aan het Gorcums Museum vooral zo leuk is vanwege dit gevarieerde aanbod. Het is echt de moeite waard voor jong en oud. Kinderen zullen met name de historische collectie erg leuk vinden. Je vindt hier bijvoorbeeld munten die echt ergens in Gorinchem gevonden zijn. En de interactieve wand Het geheugen van Gorinchem, een soort elektrospel XL, trekt ook vaak direct de aandacht van kinderen.”

Ondertussen is het team van het Gorcums Museum al weer druk met de volgende tijdelijke expositie. Dit keer is het thema Kleur. ,,Dan worden er alleen maar monogrammen geëxposeerd. dat wordt ook weer een heel verrassende expositie”, aldus Colijn. 

Meer weten? Zie www.gorcumsmuseum.nl

In de expositie is uniek werk te zien van bekende namen als Karel Appel en Co Westerik.
Het Gorcums Museum geeft een unieke inkijk in het werk dat tot stand is gekomen dankzij de ‘beeldende kunstenaars regeling’; ofwel de BKR.
advertentie
advertentie