De medewerkers en leveranciers van Orchis openen op zaterdag 30 oktober de deuren van Afscheidshuys Valckenhorst en staan klaar voor alle vragen.
De medewerkers en leveranciers van Orchis openen op zaterdag 30 oktober de deuren van Afscheidshuys Valckenhorst en staan klaar voor alle vragen. Nander de Wijk

Open dag bij Orchis Uitvaartzorg; alles vragen over je uitvaart

21 oktober 2021 om 13:29 Zakelijk

SLIEDRECHT Wat gebeurt er achter de schermen bij een uitvaart? Wat mag er nu allemaal wel en niet? Hoe zit het met mijn verzekering? Bij Orchis Uitvaartzorg is het onderwerp ‘dood’ geen taboe. De medewerkers en leveranciers van Orchis openen op zaterdag 30 oktober de deuren van Afscheidshuys Valckenhorst en staan klaar voor alle vragen.

Afscheidshuys Valckenhorst werd op 1 februari 2020 geopend. Eigenaren Thea en Jan Joost de Jong van Orchis Uitvaartzorg wilden van het gebouw een plek van ontmoeting maken, maar dat idee werd door de Covid-19 pandemie aardig ingeperkt. Jan Joost vertelt: ,,Iedere eerste maandagavond van de maand is onze inloopavond, waar men binnen kan lopen met alle vragen, of gewoon een kop koffie kan drinken. Dat was na onze opening een tijd niet mogelijk, maar inmiddels heeft de inloopavond alweer een aantal keer plaatsgevonden. Daarnaast staan op zaterdag 30 oktober van 10 tot 16 uur onze deuren open voor de open dag. Er kan rondgekeken worden in het Afscheidshuys, ook in de verzorgingskamer, keuken en in de rouwauto. Een aantal versleveranciers biedt deze dag een selectie van onze cateringbrochure met arrangementen aan. Dat is tegenwoordig veel meer dan koffie en cake.”

Geen vraag is te gek

Gemeente Sliedrecht is ook aanwezig om vragen over de begraafplaats te beantwoorden. ,,Vragen over verzekeringen of uitvaarten kunnen aan één van onze medewerkers gesteld worden. Geen vraag is te gek. We vinden het heel belangrijk dat het Afscheidshuys zo laagdrempelig mogelijk is, toegankelijk voor elk publiek. Iedereen mag er zijn met zijn of haar verhaal. We luisteren er graag naar, onder het genot van een kop koffie of thee. Thea en ik willen van de dood een integraal onderwerp van de samenleving maken. Het is niet leuk en praten over de dood is vaak een taboe, maar het zou in veel situaties zoveel makkelijker zijn als we er gewoon open over durven te zijn. Onze medewerkers gaan graag het gesprek aan. Ik denk ook dat onze kracht daar ligt. We zijn benaderbaar. Waar we ook zijn, in het pand, in de winkel of op de markt; een praatje maken of het hart luchten mag altijd. In Afscheidshuys Valckenhorst hebben we dit ook geprobeerd te vatten in de sfeer: een huiselijke, warme ontvangst.”

Op de open dag loopt ook een actie. ,,We bieden diverse gedenksieraden van merken See You en Tadblu. Zo kan as, een vingerafdruk of een handschrift verwerkt worden in bijvoorbeeld een hanger, ring, bedel of armband. Deze zijn er in diverse stijlen, van ingetogen naar modern. Thea kan vertellen hoe gedenksieraden gevuld worden. Het is niet alleen mogelijk om na een overlijden een sieraad aan te schaffen. Ook een tijd na de uitvaart zijn er nog diverse mogelijkheden. Gedenksieraden zijn zelfs mooi bij leven. Ik heb bijvoorbeeld een armband met de vingerafdruk van mijn vrouw Thea. Zelfs as van een huisdier kan in een sieraad verwerkt worden. Op de open dag krijgt men 10 procent korting op de gedenksieraden die deze dag besteld worden.”

Afscheidshuys Valckenhorst, Valkweg 8 te Sliedrecht, 0184 70 12 00, www.afscheidshuysvalckenhorst.nl 

Esther Coumans

advertentie
advertentie