Afbeelding
Foto: Shutterstock

Veel Nederlandse huishoudens kampen met tocht in huis

10 december 2021 om 07:00 Partnercontent

Een groot aantal Nederlandse huishoudens heeft te kampen met een koude luchtstroom in huis. Waar men in het voorjaar en zeker de zomer nauwelijks last heeft van deze luchtstroom, ligt dat in de herfst- en winterperiode anders. Een koude luchtstroom kan verschillende nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke spieren en droge of prikkelende ogen. Niet onbelangrijk is het feit, dat tocht in huis voor een onnodig hoog energieverbruik kan zorgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de koude luchtstroom binnen de woning te verhelpen. In dit artikel lees je hier meer over.

Laat een onderzoek uitvoeren naar koude luchtstromen 

Een belangrijke eerste stap in het aanpakken van een koude luchtstroom binnen je woning, is het laten uitvoeren van een analyse. Verschillende professionele organisaties kunnen zo’n analyse uitvoeren. Bij deze analyse wordt gekeken waar de warme lucht de woning verlaat, of waar koude luchtstromen de woningen binnenkomen. Op basis van zo’n analyse kan vervolgens voor doelgerichte verbeteringen aan de isolatie in huis worden gezorgd. Het is van verschillende factoren afhankelijk, op welke manier de koude luchtstroom kan worden tegengegaan.

Zelf een koude luchtstroom opsporen 

Je hebt overigens niet altijd een professioneel bedrijf nodig om een koude luchtstroom op te kunnen sporen. Gebruik bijvoorbeeld een wierookstokje in de buurt van de plek waar je verwacht, dat de koude lucht de woning binnenkomt. Op basis van de manier waarop de rook rond het wierookstokje zich beweegt, kun je afleiden of er daadwerkelijk sprake is van tocht rond die plek. Vergelijkbaar met een wierookstokje is het gebruik van een kaars. Ook aan de rook van een kaars zie je hoe de lucht zich beweegt.

Verbeter de isolatie door tocht aan te pakken 

Door op basis van de gevonden plekken met tocht voor een verbetering van de isolatie te zorgen, zal je energieverbruik afnemen. Daarbij heb je niet langer last van de eerder beschreven lichamelijke klachten. Er zijn verschillende manieren om de koude luchtstroom in huis aan te pakken. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van tochtstrips. Deze strips kun je eenvoudig aanbrengen rond ramen en deuren. Je schaft de strips online aan of koopt ze in de bouwmarkt. Ook het gebruik van een borstel in de brievenbus helpt tocht tegen te gaan. Je plaatst zo’n borstel met een paar schroeven in de brievenbus. Een quick-win!  

Andere methodes om de isolatie te verbeteren

Er zijn meer mogelijkheden om de isolatie in huis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld ook aan het gebruik van dikkere gordijnen, het vervangen van het bestaande glaswerk voor HR++ isolatieglas, het gebruik van klemmen op deuren en het inzetten van tochtprofielen rond de deur. Een klem op een deur maakt dat deze automatisch dichtvalt. Zo komt er geen kou de kamers binnen, als je kinderen de deur open laten staan. 

Anne van den Houten

advertentie
advertentie