Het seizoensprogramma van De Bonkelaar.
Het seizoensprogramma van De Bonkelaar. prive

Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar, deel 5

19 december 2021 om 08:33 Historie

SLIEDRECHT Door de plaatselijke en regionale pers werd altijd met veel belangstelling uitgekeken naar de jaarlijkse presentatie van het nieuwe seizoens-programma samengesteld door de theaterdirecteuren van de Bonkelaar Sliedrecht en de Willem Papendrecht. De vele journalisten hoorden daar welke artiesten zouden komen optreden en veel foto- en informatiemateriaal van de voorstellingen was dan voorhanden.

In eerstvolgende edities van de kranten stonden veel foto’s en beschrijvingen vaak paginagroot. Een evenwichtig programma met toneel, zowel drama als kluchtenwerk, met veel cabaret, populaire en klassieke muziekuitvoeringen, een of meer musicals. Ook moderne dans en een balletvoorstelling. Een elitair programma zeggen sommige cultuurbarbaren. Juist niet, maar laagdrempelig. Het publiek uit alle lagen van de bevolking van Sliedrecht en uit de wijde omgeving kon gemakkelijk kennis maken met deze verrijkende vorm van ontspanning. Zij kozen één of meerdere voorstellingen uit het grote aanbod geboekt door de Bonkelaar-directeur in overleg met zijn collega uit Papendrecht en na veel informatie te hebben gekregen van de directeuren uit Gorinchem, Dordrecht, Spijkenisse, Schiedam, Vlaardingen, Rotterdam en Den Haag. Zij spraken elkaar op de regelmatige bijeenkomsten van het regionaal-overleg van de V.S.C.D.-Zuid-Holland. Individueel bezocht men veel voorstellingen en try-outs en gaven daarover hun mening. 

Tijdens het jaarlijkse congres van alle leden van Nederland werden de belangrijke toneelprijzen uitgereikt voor de beste voorstellingen en aan de beste acteurs van het afgelopen seizoen. Uit de aanbevolen voorstellingen en de succesvolle voorstellingen in het vorige seizoen die werden geprolongeerd konden keuzes worden gemaakt. Na het verschijnen en bezorgen van de seizoen folder stroomden de abonnementsaanvragen binnen en kon het scheuren van de kaartjes en stoelnummers ut de plattegrond beginnen. Als dan de eerste vrachtwagens voor de inrit van het toneel verschenen met de grote decorstukken, de vele rekwisieten en vaak ook nog aanvullende licht- en geluidsinstallatie kon de opbouw starten en alles gereed worden gemaakt voor de start van een nieuw seizoen. ’s Avonds werd het binnenkomende publiek verwelkomd door portier Piet de Jong. En als na afloop de mensen tevreden naar huis gingen was de directeur altijd aanspreekbaar voor kritiek of compliment. Hij was blij en trots dat dit toch maar weer had plaats gevonden in ons eigen bijzondere theatertje de Bonkelaar. En dan werd het uitkijken naar de recensies van onze journalisten in de nog steeds onmisbare dag- en weekbladen. 

Tip voor de lezers van deze krant: Loop nog eens de komende weken binnen bij de Bonkelaar Experience in het Sliedrechts Museum op woensdag of zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Blader nog eens door de vele programmaboekjes, bekijk de mooie grote muur-foto’s en de uitgestalde voorwerpen en waardevolle stukken in de diverse vitrines. Ook valt er nog veel te zien in de andere zalen en ruimtes. 

P. Mostert

Esther Coumans

advertentie
advertentie