Afbeelding
SGP-Christen Unie
Raadspraat

Tussen Wal en Schip

29 december 2021 om 15:55 Column

In de laatste vergadering van de gemeenteraad van 2021 is op initiatief van de SGP-ChristenUnie een motie ingediend onder de naam hierboven.

De aanleiding lag in een vergadering van een aantal weken geleden. Bij de behandeling van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft het college van B&W voorgesteld om een nieuw artikel op te nemen. Dit betreft een verbod op zwemmen in de Sliedrechtse haven. Dit was al verboden, want het hindert de beroepsvaart. Door dit nu ook op te nemen in de APV mogen boa’s hier ook op handhaven. Afgelopen zomer was er nogal wat ophef en publiciteit toen de politie heeft opgetreden tegen zwemmers in de haven.

De leden van de gemeenteraad begrijpen allemaal dat er inspanning moeten zijn om ongelukken te voorkomen, zeker tussen kwetsbare zwemmers en schepen. We moeten er niet aan denken dat er slachtoffers zullen vallen.

Wat willen we nu bereiken?

We hebben met deze motie aan het college gevraagd om binnenkort een onderzoek te doen of er mogelijk toch een gemarkeerd of afgescheiden deel van de haven aangewezen kan worden. We zouden het heel fijn vinden als onze jeugd bij mooie zomerse dagen ook een frisse en veilige duik in de haven kan nemen.

Het college heeft aangegeven dit onderzoek zeker te willen doen. Ook werd door hen verwezen naar de recreatievisie die in het afgelopen jaar is vastgesteld. In het 1e kwartaal van 2022 wordt daarvan een uitvoeringsprogramma aan de raad aangeboden. Hierin zal ook gekeken worden naar eventuele zwemmogelijkheden in de waterberging aan de Kweldamweg.

Het mooie is dat alle fracties van de gemeenteraad de motie hebben gesteund. Met elkaar hebben we hiermee een duidelijk signaal gegeven dat de jeugd niet letterlijk tussen wal en schip mag raken, ieder ongeluk is er één te veel. Maar we willen ook niet dat de jeugd spreekwoordelijk tussen de wal en het schip valt, daarom hopen we van harte dat het college een veilige plek gaat vinden.

Tot slot wens ik alle lezers een goede jaarwisseling toe. Een waarschuwing hierbij is nog wel op zijn plaats: wie naar aanleiding van deze raadspraat een nieuwjaarsduik in onze haven overweegt, die persoon is te voorbarig en riskeert een forse boete!

Kees Ippel, Raadslid SGP-ChristenUnie

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie