Actiegroep stortte honderd emmers 'vervuilde' grond bij chemiebedrijf Chemours
Actiegroep stortte honderd emmers 'vervuilde' grond bij chemiebedrijf Chemours Lex van Steenis

Actiegroep stortte honderd emmers met ‘vervuilde’ grond bij chemiebedrijf Chemours

5 maart 2022 om 16:39 Maatschappelijk Dossier Chemours

DORDRECHT Actiegroep ‘Gezondheid Vóór Alles’ stortte zaterdagmorgen voor de honderdste keer emmers ‘vervuilde’ grond bij de poort van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Dit als protest tegen de kankerverwekkende stoffen die de fabriek uitstoot. Normaliter stortte de actiegroep enkele emmers, maar ditmaal werden maar liefst honderd emmers gestort bij het chemiebedrijf, gevestigd op Baanhoekweg 22. 

door Lex van Steenis

De actiegroep maakt een statement op hun Facebookpagina: ,,Wij komen op tegen het onrecht, de leugens en het bedrog dat ons, inwoners van Sliedrecht en buurgemeenten overkomt. Het is niet iets wat je zomaar overkomt en Chemours weet dat bliksems goed. Hoe de chemie enerzijds mooie resultaten kan opleveren, maar anderzijds zo onnoemelijk veel ellende, verdriet, dood en verderf creëert. De balans is volledig zoek! Het wordt en is hoog tijd dat de overheid ingrijpt!”

EMMISIE GEVAARLIJKE STOFFEN GenX en PFOA, uitgestoten door Chemours, zijn PFAS-stoffen. Van PFAS is bekend dat ze schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van mensen. De stoffen kunnen bijvoorbeeld effect hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen PFAS een effect hebben op cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken. De stoffen kunnen verder schadelijk zijn voor de natuur. Ze kunnen problemen opleveren voor dieren in de top van de voedselketen, zoals vogels en zoogdieren. De precieze eigenschappen verschillen per specifieke PFAS. De ene PFAS verspreidt zich bijvoorbeeld sneller of is schadelijker dan de andere PFAS. Ook zijn er heel veel PFAS waar nog weinig over bekend is. Van deze PFAS is dus niet duidelijk of ze ongewenste eigenschappen hebben. We weten wel dat veel PFAS niet of nauwelijks afbreken in het milieu. (RIVM)

AANWEZIGHEID RAADSLEDEN Verschillende raadsleden waren aanwezig bij het honderdste emmertjes-protest. De heer Timo Pauw, raadslid van PRO Sliedrecht, was ook op locatie.

,,Wij steunen deze protestactie volledig. Onze inzet is nul uit de pijp en geen verlenging van de vergunning van Chemours in 2025. Samen met het college proberen we dit te realiseren. Ik zou graag openheid zien van Chemours en dat ze het probleem erkennen en meedenken aan een oplossing. Naar mijn mening is daar tot nu toe onvoldoende sprake van. Het gaat ze vooral om het verdienen van geld.”

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Lex van Steenis

advertentie
advertentie