Afbeelding
Biesboschboek

Nieuw Biesboschboek: “De schilders van de Biesbosch”

21 maart 2022 om 07:32 Recreatie

SLIEDRECHT Op 6 april verschijnt er weer een nieuw Biesboschboek. Ditmaal een kunstwerk in dubbel opzicht. In het boek, dat uitblinkt door zijn vormgeving en uitstraling, worden dé Biesbosch-schilders uit zowel de vorige eeuwen als uit het heden door middel van hun meest aansprekende werk gepresenteerd.

‘Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie’ is een uitspraak van dichter Willem Kloos, die zondermeer van toepassing is op: “De schilders van de Biesbosch”.

Immers, in tegenstelling tot de schilderkolonies, die in de tweede helft van de 19e eeuw elders in Nederland ontstonden, is de Biesbosch een plek waar de kunstenaar op zichzelf was aangewezen. En dat is nog steeds het geval.

De werken in dit boek laten zien dat iedere kunstenaar de schoonheid van de wildernis die Biesbosch heet op zijn eigen manier heeft beleefd en getracht heeft vast te leggen.

Als je de schaatsenrijders bij Huis te Merwede aanschouwt, die Jan van Goyen (1596-1656) op het doek vereeuwigde, dan lijkt het thema in de 17e en 18e eeuw merkwaardig genoeg ook al ontspanning in de Biesbosch te zijn.

In de 19e en 20e eeuw werden de kunstenaars al meer geïnspireerd door het landschap en de natuur. Daarvan getuigen in het boek de opgenomen werken van Marinus Reus (1865-1938), Elias Boonen (1860-1931), Bernard Koldeweij (1859-1898), Cor Noltee (1903-1967), Thomas van Heck (1910-2006) en Steef Wijnhoven (1898-1969).

Ook hedendaagse kunstenaars zoals Henk van Dalen, Sjane de Haan en Rutger van Bruggen laten zich graag inspireren door de Biesbosch.

In dit weergaloze boek laten de auteurs/samenstellers: Pieter Jorissen en Wim van Wijk de lezers meegenieten van de 200 mooiste Biesboschwerken van genoemde en andere beeldend kunstenaars.

“De schilders van de Biesbosch”: Kunstdruk, fullcolour, hardcover, 240 pagina’s en dat voor een prijs van € 24,95.

Het boek verschijnt op 6 april, maar is tot die tijd bij voorintekening te bestellen via: www.biesboschboek.nl Elke tiende inschrijver krijgt het boek hier weer helemaal gratis.

Esther Coumans

advertentie
advertentie