Dag kermis

13 juni 2018 om 10:51 Lokaal/Column

De kermis is weer voorbij. Zo'n zes dagen hebben volwassenen met kinderen, maar ook jongelui, daar vertier kunnen vinden. Ik heb niet echt iets met een kermis, maar ik vind het ook wel weer boeiend. Hoe lukt het ondernemers om met zoiets als 'vertier' geld te verdienen? Dat is toch knap. Het kost immers heel wat om zo'n complete kermis op te zetten. Een hele prestatie om het dan winstgevend te maken. De kosten gaan immers voor de baten uit. En dan in Sliedrecht. Dat is toch een behoorlijk kerkelijk dorp, met nogal wat weerstand tegen de kermis. Daarom is de kermis op zondag dicht. Toch lukt het die exploitanten om er winst uit te halen. Tenminste, daar mag je vanuit gaan. Vervolgens pakken ze hun boeltje en trekken ze met hun caravans en vrachtwagens naar de volgende plek. Het lijkt me een zwaar en geen gemakkelijk leven.

Wist u trouwens dat de kermis een kerkelijke oorsprong heeft? Kerk-mis, daar komt het vandaan. Vroeger werd jaarlijks een feest gehouden rond de kerk, vaak op de verjaardag van de heilige aan wie de kerk opgedragen was. Met allerlei vermaak eromheen. De weerstand van gelovigen heeft naar mijn idee te maken met het oppervlakkige karakter van het vermaak, en bijverschijnselen zoals drank en geldklopperij. Ik snap wel dat jonge kinderen en jongelui al die blingbling (en snoep) geweldig vinden. Botsautootjes heb ik zelf altijd prachtig gevonden. De Bomber, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt, daagt je uit: wat durf je? Persoonlijk zie ik het niet als zonde, maar meer als zonde van mijn geld.

Vorige week woensdag reed ik op de Sportlaan, langs het voetbalveld. De stoet kermisklanten was daar juist neergestreken op het parkeerterrein bij het zwembad. Toen moest ik denken aan mijn lagereschooltijd. Elk jaar was er één week een jongen in onze klas. Ralf heette hij geloof ik. Hij was van de kermis. Ik herinner me dat hij wel eens bij mij thuis gespeeld heeft. Tjonge, dacht ik, je zult maar zo leven. Zo herinneren kermistrekkers ons eraan dat wij mensen niet altijd zullen blijven waar wij nu zijn. Ieder mens is op doorreis. Het is goed om daar vandaag, bij het afscheid van de kermis, eens nadrukkelijk bij stil te staan. In die zin is dat hele gebeuren minder oppervlakkig dan je zou denken.

Geert van Dijk

Echt Slydregts

advertentie
advertentie